Siropuri facute in casa

Medicamentele pot fi in egala masura inamici ai organismului uman, nu doar solutia pt vindecare sau obtinerea unei stari mai bune de sanatate. Tratamentele naturiste vin in completare. Daca mai si poti sa faci acasa diverde produse care sa te poata ajuta, e deja un plus. Spre exemplu, cine nu a baut sirop de tuse facut din muguri de brad sau de patlagina? Logic, ati luat de la plafar sau farmacie, e mai comod. Haideti sa vedeti cat e de simplu de facut asta acasa!

  1. Siropul din muguri de brad e folosit  pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: astm bronsic, borsita cronica, faringita, laringita, tuse, raceala, amigdalita, gripa si alergii, migrene sau anemii, anorexie, dezinfectarea cavitatii bucale..Se folosesc doar muguri tineri, de o culoare verde deschis. Mugurii se spala foarte bine deoarece exista riscul de a avea praf. Se pun in apa rece- 2 l de apa/ kg de muguri. Se fierb 1ora, se iau de pe foc si se lasa 24 de ore la racoare. Se strecoara, iar lichidul rezultat se pune din nou la fiecrt astfel pt fiecare litru de lichid/ 1 kg zahar si o lingurita de zeama de lamaie. Se da la foc pana se leaga. Se pune cald in sticle si apoi se sterilizeaza. (nu e obligatoriu insa) muguri de brad
  2. Sirop de ciubotica- cucului: Planta conține substanțe active cu acțiune expectorantă și de fluidizare a secrețiilor bronsice, fiind de ajutor în bronșite, dar și în răceli, grație conținutului mare de vitamina C și minerale, precum potasiu și calciu. Siropul se prepară astfel: rădăcina uscată de ciuboțica-cucului se macină fin cu ajutorul unei rasnite de cafea, după care se toarnă într-un borcan până când se umple o treime, iar restul se completează cu miere polifloră. Compoziția se amestecă bine în fiecare zi, timp de 4 săptămâni, după care poate fi folosit.  Siropul obținut se păstrează la frigider. Se iau 2 linguri ca atare sau în ceai expectorant, de 2-3 ori pe zi.
  3. patlaginaSirop de patlagina: Pătlagina este o plantă folosită contra tusei, bronșitei și laringitei, fiindcă are proprietăți antitusive, expectorante și antibiotice. Pentru preparare unui sirop de pătlagină ai nevoie de 50 de grame de plantă peste care se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară. Lichidului obținut i se adaugă aceeași cantitate de miere polifloră, se amestecă bine, după care se depozitează în sticle închise la culoare. La nevoie se iau 2-3 lingurițe pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale.
  4. Sirop de catina si miere: Catina este un puternic antioxidant ce contine o cantitate mult mai mare de vitamina C decat macesele si citricele.  Mai mult, in fructul de catina gasiti o multime de vitamine ( A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F) si microelemente (fier, beta-caroten, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu) necesare organismului. In ceea ce priveste mierea,  aceasta ofera organismului mineralele, vitaminele si enzimele necesare unei bune functionari. Actionand asupra principalelor sisteme din corp, de la caile respiratorii pana la piele si mucoase, mierea este si un tonic natural.Pentru 500g catina, aveti nevoie de 350-500 g de miere, in functie de cat de dulce vreti sa iasa siropul. Spalati bine si uscati boabele de catina. Pentru a le usca, le puteti sterge cu un prosop curat, de bumbac. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, le puteti lasa la uscat peste noapte, tot pe un stergar curat. Puneti toate boabele intr-un vas de ceramica sau plastic si incepeti sa le zdrobiti. Puteti folosi un pistil de lemn, ceramica sau sticla. Nu folositi niciun ustensil metalic, boabele vor oxida. Spargeti cat de bine puteti si samburii, si ei contin vitamine. Strecurati pasta rezultata cu ajutorul unei site foarte fine, sau, mai bine, printr-o bucata curata de tifon. Amestecati siropul cu miere si turnati tot in sticle, pe care trebuie sa le inchideti ermetic. Pentru omogenizarea ingredientelor, agitati usor sticlele de fiecare data cand consumati acest sirop. Pastrati sticlele cu sirop de catina si miere in frigider. In fiecare dimineata, luati cate o lingura, cu jumatate de ora inainte de micul dejun.

catina
Crezi ca poti incerca acasa? In acest fel stii sigur ce consumi si in plus ai satisfactia de a avea natura in casa ta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *