Acte necesare pentru divort

Nedorit dar uneori singura varianta de a avea o viata normala, divortul este foarte des intalnit in societatea moderna. Atat de des incat a devenit un fapt obisnuit din 2014 la notar, fara a mai trece prin mult prelungita si dificila cale legala a tribunalului.

 certificat divortDivortul este reglementat de noul Cod civil la Capitolul VII, “Desfacerea casatoriei”, care stabileste ca divortul poate avea loc in urmatoarele situatii:

 • prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti sau a unuia dintre soti acceptata de celalalt sot;
 • atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila;
 • la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani;
 • la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei.

In cazul in care exista acordul sotilor pentru desfacerea casatoriei, atunci acest lucru va putea fi facut fie prin procedura administrativa, fie la notarul public, procedurile fiind reglementate de Codul Civil in cuprinsul art 375-378.

Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii”, se mentioneaza in actul normativ citat.

Concret, procedura administrativa presupune adresarea unei cereri de divort, de catre ambii soti, ofiterului de stare civila de la locul incheierii casatoriei sau de la ultimul domiciliu comun al sotilor. Divortul la starea civila se poate incheia doar daca sotii nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Spre deosebire de divortul pe cale administrativa, in fata ofiterului de stare civila, divortul pe cale notariala poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori.

Totusi, pentru ca divortul sa se pronunte in fata notarului, sotii trebuie sa fie de acord cu toate aspectele ce privesc desfacerea casatoriei, aspecte referitoare la:

 • numele de familie pe care sa il poarte dupa divort;
 • exercitarea autoritatii parintesti obligatoriu de catre ambii parinti;
 • stabilirea locuintei copiilor dupa divort;
 • modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;
 • stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Asadar, actele necesare depunerii in vederea desfacerii casatoriei sunt:

In situatia in care nu exista acord intre soti sau conditiile legii nu permit realizarea procedurii simplificate a divortului prin acord, se va depune la Judecatorie:

 • certificatul de casatorie in original
 • actiunea de divort. Cititi detalii privind Servicii juridice: redactare actiune de divort, documente juridice divort
 • dovada privind achitarea taxei de timbru La aceasta lista se mai pot adauga, in functie de caz:
 • certificate de nastere ale copiilor minori din casatorie
 • alte dovezi privind dovedirea culpei exclusive a unuia dintre soti sau a culpei comuneTrebuie mentionat faptul ca cererea de divort se va depune in doua sau trei exemplare (in cazul in care exista copii minori din casatorie).

  De asemeni, mai trebuie adaugat faptul ca, in momentul redactarii acestui material, taxa de timbru este calculata astfel:

 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. a) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare Codul civil — 200 lei;
 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. b) si c) din Codul civil — 100 lei;
 • pentru cererea de divort intemeiata pe prevederile art. 373 lit. d) din Codul civil — 50 lei.

7 thoughts on “Acte necesare pentru divort

 1. STIMATA DOAMNA NOTAR ASI DORI SI EU UN RASPUNS LA URMATOAREA INTREBARE .DOI TINERI CASATORITI SE HOTARASC SA DIVORTEZE LA NOTAR SI DIN MATIVE INDEPENDENTE DE VOINTA LOR NU SE POT PREZENTA DUPA 30 DE ZILE LA TERMENUL PROGRAMAT.CE SE INTAMPLA IN DERULAREA DIVORTULUI CAT SI A TAXEI DE DIVORT PERCEPUTA DE NOTARIAT ATITA TIMP CAT DIVORTUL NU S-A INCHEIAT CU RUGAMINTEA DE A SPECIFICA SI LEGEA CARE REGLEMENTEAZA ACEASTA SITUATIE

 2. Ajutor cat mai urgent .Sunt casatorita din 1999 si avem 2 copii minori .Sotul meu ma inseala si amanta a venit la mine sa imi spuna ca e cu el de un an . Cum pot divorta de el desi el minte ca nu are nimic cu ea dar ea imi arata mesaje de la el si zice ca e zilnic la ea . El zice ca nu imi va da niciodata divortul si nu voi putea divorta de el.Va rog un sfat cum sa procedez

  1. Asa cum spuneam si unei doamne ceva mai devreme, nu va voi putea ajuta. Am doar informatii necesare, minime in domeniu. Trebuie sa va adresati unui avocat/ notar, familiarizat cu probleme legate de divort.

 3. Bună ziua,
  Sunt insarcinata în 28 saptamani și doresc sa divorțez de soțul meu pentru ca este violent și agresiv verbal, și toți banii îi duce la jocuri de norov . Suntem căsătoriți de 8 luni iar eu doresc sa facem partaj însă soțul nu. Cu banii de la nunta și ajutorul financiar al părinților mei am.renovat casa bunicilor lui unde locuim. Ce șanse am sa îmi revină la partaj 50 la suta din ce am investit după căsătorie? Și dacă renunț la numele lui și revin la cel de dra , copilul după ce se va naște ce nume va primi? As vrea sa poarte numele meu chiar dacă soțul de care voi divorța îl recunoaște? Va rog sa îmi răspundeți, multumesc

  1. Imi pare rau, nu va voi putea ajuta. Eu dau doar informatii necesare, dvs trebuie sa va adresati unui avocat/ notar specializat in divorturi.

 4. Actele necesare oentru divort in fata instantei de judecata sunt: certificatul de casatorie in copie, certificatele de nastere ale copiilor minori (daca este cazul), copie C.I. ale sotilor. Toate trebuie sa fie in copie si certificate de catre cel ce le depune. Nu trebuie sa aveti originalul actelor. Aceste acte sunt obligatorii. Se mai pot depune si alte inscrisuri facultative pentru justa solutionare a cauzei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *