Virusul Ebola- aparitie, transmitere, mod de manifestare

Virusul Ebola care determină febra hemoragică acută cu mortalitate de 90%. Virusul Ebola provine din Zair și Sudan si a ucis 4.493 de morţi dintre cele 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări, iar previziunile pentru următoarea perioadă sunt sumbre.

ebolaTransmiterea se face de la bolnavi (oameni sau animale – maimuțe) prin aerosoli, sânge, organe infectate, contact sexual. Grupa de risc cea mai importantă o reprezintă personalul de laborator.

  • Boala se caracterizează prin: manifestări de pneumonie interstițială (febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse), evoluează cu erupție macrovaculoasă, apoi cu hemoragii generalizate exteriorizate prin scaun (melenă), prin varsături (hematemeză), prin urină (hematurie), cu evoluție fatală prin șoc hipovolemic în maxim 9 zile de la debut.Febra hemoragica Ebola este o boală severă și adesea mortală care poate apărea la om și la primate (maimuțe: cimpanzei, gorile etc).
  • Boala poate fi transmisă la om de la animalele infectate și din materiile de origine animală. Ebola poate fi de asemenea răspândită la oameni prin contactul cu fluide corporale infectate sau prin ace infectate din spitale.
  • Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dezinterie.Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola intră în corp, atacând celulele sistemului imunitar. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. O persoană bolnavă va suferi de dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare.

http://http://youtu.be/mxI2BbiFlE4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *