La Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ce a avut loc în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie 2016 la Addis Ababa, Etiopia, urmare a analizei nominalizărilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial propuse pentru înscrierea pe Lista Reprezentativă, România a convins experții internaționali asupra valorii universale de necontestat a tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și a creativității umane.
Ce sunt scoartele? Orice element de decor tesut din casele traditionale, precum chilimuri, scoarte, covoare oltenesti etc. folosite pentru pereti, paturi, pardoseli. Originalitatea acestor scoarte consta in integrarea de motive si simboluri pastrate inca din arta Evului Mediu autohton dar si oriental, elemente ale artei brancovenenesti, etc.
Peretii sunt acoperiti cu tesaturi de o cromatica inegalabila. In zilele de sarbatoare paturile sunt acoperite cu scoarte din lana in dungi in care intervin culorile rosu, alb, verde si negru. Pe peretii din dreptul patului sunt asezate scoarte peste care se agata in cuie doua sau trei stergare din bumbac sau borangic, innodate la mijloc, cu capetele lasate sa cada liber in jos.
Ca tip de tesatura, scoarta este de veche traditie fiind piesa decorativa principala de interior din zestrea fetelor de tarani. Confectionarea si posesia de scoarte confereau prestigiu social fetelor cu indemanare tehnica. Transportarea zestrei la casa ginerului se facea printr-un adevarat ceremonial, unde fiecare piesa trebuia sa fie prezentata comunitatii.
Scoarta olteneasca se impune, in primul rand, prin motivul vegetal. De obicei, campul si chenarul scoartei oltenesti sunt acoperite cu buchete si ramuri cu frunze si flori (margarete, lalele) dispuse orizontal in randuri dese.Compozitia ornamentala este dezvoltata prin folosirea unor motive figurale (animale si oameni) integrate compozitiei vegetale. Motivele antropomorfe – figuri de femei adesea in miscare prinse in hora sau diverse personaje – apar uneori ca fiind componentele unei veritabile mici scene. Coloritul scoartelor este nuantat si rafinat. Campurile, de obicei colorate in bleumarin, visiniu, azuriu, verde, cafeniu se remarca prin stralucirea lor inegabila. In repertoriul ornamental al scoartelor apar adesea pasari, animale si diferite personaje.
Chilimul. Domeniul in care tesatoarele din Oltenia au demonstrat talent si imaginatie creatoare este acela al chilimelor. Spre deosebire de celelalte tesaturi, chilimul se caracterizeaza prin anumite particularitati, atat in ceea ce priveste dimensiunile, cat mai ales in ceea ce priveste ornamentatia, forma dreptunghiulara, bine proportionata si cu un decor preponderent vegetal si zoomorf avand unele motive de import impletite organic cu cele de traditie autohtona. Este confectionat dintr-o foaie lata, lucrat in tehnica chilim, care permite realizarea unor motive bine conturate.
Covorul oltenesc este considerat unul dintre cele mai valoroase tipuri de scoarta romaneasca. Regasim simboluri si motive care provin din inventarul artei taranesti si brancovenesti, motive a caror semnificatie este legata de sensul fundamental al spiritualitatii romanesti ca arboreal vietii, calul si calaretul, cocosul, cucul, cerbul. Coloritul este dat de albastrul ultramarin, verdele pastelat, rosu visiniu care reprezinta fondul si determina cromatica ornamentelor.
Tehnicile de tesut pot fi „alesul cu gaurele” (karamani) şi „alesul curb” (in chilim, doua fete).
Muzee etnografice importante din Romania detin si expun chilimuri, scoarte si covoare oltenesti. Printre acestea se numara Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Muzeul Taranului Roman, Muzeul Olteniei, Muzeul Buridava – Valcea, Muzeul Campiei Bailestilor, Muzeul Judetean Prahova. Valoroasele tesaturi de la Muzeul Olteniei au fost prezente la expoziţii internaţionale organizate inca din secolul al XIX-lea la Paris, Londra, Viena. In 2011, anul deschiderii noii expoziţii etnografice de baza de la Casa Baniei, a fost publicat si catalogul de scoarte şi covoare oltenesti. Este vorba de 100 de artefacte patrimoniale clasate deja în categoriile Tezaur şi Fond. Adica tot atatea capodopere si modele ale artei traditionale romanesti, multe dintre ele cu valoare de unicat.