O Niagara romaneasca cunoscuta strainilor dar nu si noua

cascadaNu glumesc in privinta frumuseti neasemuite a cascadei vizitate in numar mare de turisti straini si necunoscuta de romani. Nici nu aveam habar de existenta ei, sincera sa fiu si…sunt olteanca.

CascadaBigar se afla in Caras- Severin, pe paralela 45 nord, la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator. Prin ce e deosebita? Este de fapt un izvor subteran care curge peste o stanca acoperita de muschi.
cascada1Cascada face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

cascada2

La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. In 2013 cascada a fost inclusa  de The World Georgaphy intr-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea.

cascada-bigarCascada Bigar

Din pacate, la Bigar nu poți servi nici măcar o cafea sau un pahar cu suc deoarece fiind parc national, legea interzice orice activitate economica sau constructie în zona. Cu toate acestea, primarul din Bozovici face demersuri pentru a schimba aceasta situație. Daca s-ar face o publicitate mai mare, locul ar fi mai cautat si automat mai bine cotat din toate punctele de vedere.


1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *