“E primavara, e iarasi primavara…” spunea un cantec al lui Tudor Gheorghe. Din pacate, pentru foarte multi, e si perioada propice dezvoltarii infectiilor sinusurilor. Sinusurile sunt orificii ale oaselor din jurul nasului. Acestea produc mucus care se varsa in nas. In cazul in care nasul dumneavoastra este umflat din cauza unei inflamatii, sinusurile se pot bloca, provocand dureri, congestie, tuse, picurare post-nazala, si, uneori, dureri faciale sau de dinti. Sinuzita poate fi acuta cu o durata de pana la patru saptamani, de obicei dupa o raceala, sau cronica, cu o durata de cateva luni, ajungand chiar si la ani. Potrivit Institutului National de Alergii si Boli Infectioase, alergiile, problemele nazale, precum si fibroza chistica pot provoca sinuzite acute sau cronice. Sinuzita este insotita de dureri de cap sau tensiune la nivelul nasului, deasupra sprancenelor sau de dureri faciale, iar medicamentele obisnuite sunt inutile in cazul multor persoane.
Decat sa iti faci rau cu asemenea produse chimice ineficiente, incearca urmatoarele:
Un aliat execlent in lupta impotriva sinuzitei este hreanul. Iata o modalitate la indemana si usor de realizat, acasa.
- se da pe razatoare, se pune la borcan si se adauga otet, apoi se etanseaza borcanul.
- se lasa amestecul timp de zece zile la temperatura camerei, amestecand ocazional.
- dupa zece zile, incearca de mai multe ori pe zi sa deschizi borcanul si sa inhalezi mirosul hreanului pentru cinci minute.
- in aceeasi seara, toarna lichidul pe o carpa si infasoar-o pe frunte, sau pune-o la ceafa. Tratamentul dureaza cinci zile si va fi suficient ca sa scapi de aceste conditii de sanatate, fara ajutorul medicamentelor chimice
O alta solutie este sa razi 50 de grame de hrean, si sa le pui la fiert in 500 de ml de apa. Dupa ce apa clocoteste, foloseste aburul pentru inhalat ( pune-ti capul deasupra recipientului, acopera-te cu un prosop si stai asa cateva minute).
- Hreanul este foarte bogat in saruri minerale, dintre care amintim sarurile de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele contin in plus vitaminele B si C. De asemenea, hreanul are in componenta sa si substante cu caracter antibiotic, precum si numerosi acizi organici.
- Sub forma rasa, hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, exprimat in cresterea poftei de mancare si a activitatii vezicii biliare (in cazul diskineziilor biliare). Prin accelerarea peristaltismului intestinal, hreanul este, in functie de cantitatea consumata, laxativ si purgativ. Acesta combate atonia digestiva.
- Prin sarurile minerale pe care le contine, hreanul actioneaza ca un sustinator enzimatic si ca stimulent al metabolismului. Intrucat elementele active ale acestuia se elimina prin plamani, hreanul ras si folosit ca un condiment la masa, ori amestecat in parti egale cu miere, are efect expectorant si decongestionant al cailor aeriene superioare. Hreanul se foloseste cu succes in migrene si raceli.
- Hreanul are in plus si o actiune exitant renala. Fiind diuretic, acesta ajuta la eliminarea nisipului si pietrelor de la rinichi, facandu-l activ fata de afectiuni tip guta sau calculoza.In fine, sarurile minerale, dintre care mai ales cele de fier, ii confera hreanului calitati antianemice si remineralizante.
- Pentru stergerea petelor de pe piele si a pistruilor, se procedeaza astfel: hreanul ras este macerat in otet timp de 5-6 zile. Cu lichidul rezultat, pe un tampon de vata, se freaca petele sau pistruii, de 2-3 ori pe zi sau cel putin seara.