Nu glumesc, sunt extrem de multe persoanele care nu stiu sa vorbeasca/ scrie in limba romana! Romania se vrea un stat european, se impune invatarea cat mai multor limbi straine si totusi…procentul analfabetismului a crescut vertiginos catre 40%. Socant!!!! Romania era candva “exportatoare de creer”, numarul mare al castigatorilor concursurilor internationale dovedind-o, romanii aflati in posturi importante in tari foarte dezvoltate…
Nu vreau sa bat campii cu generalitati. Asa ca trec la treaba:
- folosirea lui “ca si” in context inadecvat: ca si diriginta, ca si solutie, ca si sentiment, ca si brand, ca si esec, ca si mentiune etc. ….nu mai incercati excesiv sa o folositi daca nu e cazul unei cacofonii.
- subiectul si predicatul NU se despart prin virgula!!! Ex. Bunica mamei, m-a obligat sa recunosc. Persoana care citeste, nu e obligata sa accepte conditiile puse.
- “voiam” in locul lui “vroiam” Ex. Voiam doar sa stiu daca ai venit. dar Vroiam sa fiu cel mai bun.
- repetitiile: Intr-adevar sunt intru totul de acord deoarece intr-adevar aveti dreptate. (Am auzit o persoana aberand 10 minute, timp in care l-a folosit pe “intr-adevar” de 32 de ori)
- dupa “totusi” nu se pune virgula: Totusi, e cazul sa pleci.
- verbul “a fi” scris gresit FII: doar la conjunctiv prezent– sa fii corect si la imperativ afirmativ– fii sincer! Toate celelalte forme se scriu “fi”
- verbul “a sti” folosit astfel: Totusi ar putea stii adevarul. Gresit!!! Corect: Tu ar trebui sa stii adevarul! Tu stii poezia? Tu ai sa stii raspunsul. ….asadar doar la pers. a II-a singular.
- verbul “a crea” : când ai „z”, pui doi de „e”, când nu ai „z”, pui un singur „e”: eu creez, noi cream.
- forma negativa a imperativului verbelor “a face” si “a zice”: Nu face! Nu zice! ……si nu forma gresita: Nu fa asta! Nu zi asta!
- forma gresita “sa aibe”/ “sa aive” , cea corecta este “SA AIBA“
- pleonasmele: ” Poti sa urci tu sus? Cobor eu jos imediat. Cel mai bine prefer eclerele.
- conform DOOM 2 (2005), sunt ambele acceptate: nivél (înălțime, stadiu, treaptă) s. n., pl. nivéluri / nivéle.
- „a plăcea” si nu „mi-ar place” !!
- “se aseaza” si nu “se asaza”
- “ma enervezi” si nu “ma inervezi” !!!
- “vizavi” folosit doar ca adverb de loc: Sunt vizavi de casa ta. E gresita exprimarea: vizavi de problema….. Corecta este forma “apropos” sau “in ceea ce priveste” folosita in asemena context.
- “a servi” este adesea folosit cu sensul de “a manca”, “a bea”. Gresit!!! Verbul inseamna “a pune, a aduce mancare, bautura etc”