Greseli frecvente in exprimarea corecta a limbii romane

Nu glumesc, sunt extrem de multe persoanele care nu stiu sa vorbeasca/ scrie in limba romana! Romania se vrea un stat european, se impune invatarea cat mai multor limbi straine si totusi…procentul analfabetismului a crescut vertiginos catre 40%. Socant!!!! Romania era candva “exportatoare de creer”, numarul mare al castigatorilor concursurilor internationale dovedind-o, romanii aflati in posturi importante in tari foarte dezvoltate…

greseala gramaticaaNu vreau sa bat campii cu generalitati. Asa ca trec la treaba:

  1. folosirea lui “ca si” in context inadecvat: ca si diriginta, ca si solutie, ca si sentiment, ca si brand, ca si esec, ca si mentiune etc. ….nu mai incercati excesiv sa o folositi daca nu e cazul unei cacofonii.
  2. subiectul si predicatul NU se despart prin virgula!!! Ex.  Bunica mamei, m-a obligat sa recunosc.  Persoana care citeste, nu e obligata sa accepte conditiile puse.
  3. “voiam” in locul lui “vroiam” Ex. Voiam doar sa stiu daca ai venit.  dar Vroiam sa fiu cel mai bun.
  4. repetitiile: Intr-adevar sunt intru totul de acord deoarece intr-adevar aveti dreptate. (Am auzit o persoana aberand 10 minute, timp in care l-a folosit pe “intr-adevar” de 32 de ori)
  5. dupa “totusi” nu se pune virgula: Totusi, e cazul sa pleci.
  6. verbul “a fi” scris gresit FII: doar la conjunctiv prezentsa fii corect si la imperativ afirmativfii sincer! Toate celelalte forme se scriu “fi”
  7. verbul “a sti” folosit astfel: Totusi ar putea stii adevarul. Gresit!!! Corect: Tu ar trebui sa stii adevarul! Tu stii poezia? Tu ai sa stii raspunsul. ….asadar doar la pers. a II-a singular.
  8. verbul “a crea” : când ai „z”, pui doi de „e”, când nu ai „z”, pui un singur „e”: eu creez, noi cream.
  9. forma negativa a imperativului verbelor “a face” si “a zice”: Nu face! Nu zice! ……si nu forma gresita: Nu fa asta! Nu zi asta!
  10. forma gresita “sa aibe”/ “sa aive” , cea corecta este “SA AIBA
  11. pleonasmele: ” Poti sa urci tu sus? Cobor eu jos imediat. Cel mai bine prefer eclerele.
  12. conform DOOM 2 (2005), sunt ambele acceptate: nivél (înălțime, stadiu, treaptă) s. n., pl. nivéluri / nivéle.
  13. „a plăcea” si nu „mi-ar place” !!
  14. se aseaza” si nu “se asaza”
  15. ma enervezi” si nu “ma inervezi” !!!
  16. “vizavi” folosit doar ca adverb de loc: Sunt vizavi de casa ta.                                                                                                    E gresita exprimarea: vizavi de problema….. Corecta este forma “apropos” sau “in ceea ce priveste” folosita in asemena context.
  17. “a servi” este adesea folosit cu sensul de “a manca”, “a bea”. Gresit!!! Verbul inseamna “a pune, a aduce mancare, bautura etc”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *