Ministrul Sanatatii atrage atentia asupra lipsei de educatie sanitara a oamenilor, cu precadere a tinerilor. Se refera atat la acordarea primului ajutor cat si la recunoasterea primelor semne ale unor boli, adoptarea unui stil de viata sanatos deoarece gradul obezitatii atrage semnale reale de alarma in randul tinerilor, miscare si sport, intr-un cuvant: sanatate. Sunt consultati medicii in pareri suplimentar dar se urmareste si suplimentarea orelor de sport in scoala.
“Fast food este peste tot, iar acasă nu se mai face nimic. Copiilor li se pune cheia de gât şi banii în buzunar, iar ei nu-şi cumpără ceea ce trebuie , ci ceea ce le place. În ’47 era cam 5 la sută din populaţie obeză, acum avem 40 la sută” a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Obezitatea are multiple complicaţii, de la bolile cardiace, manifestate şi prin infarct la 20 de ani, la diabet, care în urmă cu zece ani afecta 150.000 de români, iar în prezent afectează un milion de români.
“Una dintre priorităţile noastre este aceea de a avea cât mai multe ore de sport în şcoală. (…) Avem o mare suferinţă în ceea ce priveşte infrastructura. Trebuie să vedem cum putem convinge primarii să reabilitaeze bazele sprotive pentru că pe unele chiar a crescut iarba, iar multe nu au vestiare. Să vedem cum putem să le reabilităm, pentru că Guvernul nu are bani pentru toate. Totodată, trebuie să facem multă educaţie pentru sport şi mişcare, pentru că 60 la sută din dintre români nu practică niciun sport şi nu fac mişcare Şi chiar dacă lângă şcoli sunt fastfood-uri, la fel cum sunt şi la Londra, copii trebuie să fie educaţi ce să mănânce sau măcar să facă mişcare după ce au mâncat”, a declarat Gabriela Szabo- ministrul Tineretului si Sportului.