Una dintre cele mai raspandite boli cronice netransmisibile si cea mai frecventa boala endocrina este diabetul zaharat. Se caracterizeaza prin tulburari ale intregului metabolism, in special ale metabolismului glucidelor si prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In esenta, diabetul zaharat este o boala in care organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste eficient. Se estimeaza ca 2-6% din populatia Europei occidentale si a Americii de Nord sufera de aceasta boala. Si mai alarmant este ca aproape o treime dintre acesti oameni nu sunt constienti de existenta bolii.
Cauze:
- factorul ereditar, genetic
- stresul
- sedentarismul
- stilul de viata nesanatos
- alimentatia
Exsta 2 tipuri de diabet, de tip 1– aparut la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce, se mai numeste si diabet insulino-dependent; de tip 2– apare de obicei la adultii de varsta mijlocie sau mai tarziu, mai cu seama la persoane supraponderale. Organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal, nu necesita de regula tratament cu insulina,se numeste diabet zaharat non-insulino-dependent.
Sfaturi pentru a tine sub control diabetul zaharat:
- Lasa-te de fumat! Fumatul cauzeaza ingustarea vaselor de sange, ceea ce limiteaza circulatia catre extremitati. Studiile arata, de asemenea, ca substantele din tigara maresc rezistenta la insulina a corpului, ceea ce poate fi extrem de daunator daca ai diabet.
- Elimina mancarea fast-food: trebuie sa ai un control sigur asupra cantitatilor de zahar, sare si asupra aportului caloric. Mancarea fast-food este plina de grasimi saturate si calorii ce pot duce la obezitate.
- Sport: Sedentarismul si obezitatea inrautatesc starea de sanatate, mai ales daca ai diabet. Aceasta afectiune incetineste circulatia periferica iar daca esti activ si te mentii intr-o forma fizica buna, vei simti efectele diabetului mult mai putin.
- Control ocular periodic: Diabetul poate avea un impact mare asupra vederii, iar orbirea este un efect grav dar din pacate foarte des intalnit. Mergi la control in mod constant pentru a preveni retinopatia si alte repercusiuni pe care diabetul la poate avea asupra ochilor tai.
- Mananca fructe si legume: Fructele si legumele sunt foarte importante in alimentatia unei persoane ce sufera de diabet. Incearca sa mananci cat mai diversificat, apoi verifica-ti nivelul de zahar din sange si vezi cum reactioneaza corpul tau la fiecare aliment introdus in dieta.
- Mananca des si cate putin: Un truc psihologic este sa-ti pregatesti masa in portii mai mici, pe farfurii mai mici. Astfel, exista mai multe sanse sa reduci nivelul de calorii si zahar pe care le consumi. In loc de a avea 3 mese principale, incearca sa mananci mai des, de 5 sau chiar 6 ori pe zi pentru ca sistemul digestiv sa ramana activ