O viata nesanatoasa, stressul, fumatul, lipsa somnului, o alimentatie nesanatoasa, varsta, obezitatea, gena mostenita…toate duc la dereglari ale organismului si automat la aparitia de boli greu de combatut. Este si cazul colesterolului are devine o problema dificil de rezolvat, cu atat mai greu la tineri. De ce la tine? Ca doar organismul reactioneaaza mai bine la varste mai mici? Pentru ca adopta un stil de viata haotic, mancarea bazata pe carbohidrati si zaharuri sau saruri excesive duc la marirea colesterolului, de aici e doar un pas catre probleme cardiace, atac vascular etc. Colesterolul, numit si “boala secolului” trebuie sa aiba valori normale pentru copii de 170 mg/dl iar la adulti de 200 mg/dl. Colesterolul este grasimea produsa de ficat, dar si cea continuta in diferite alimente, evitarea produselor grase pare o buna idee, insa nu uita ca nu toate grasimile si sursele sunt egale din punct de vedere nutritional.
Bun, daca stim cu ne ne confruntam, cum combatem? Un prim pas este alimentati; Iata cateva exemple de alimente care micsoreaza sau tin pe loc colesterolul:
- oul: e drept ca sunt probleme legate de consumul excesiv, nu grasimea din galbenus este adevarata problema, ci nivelul ridicat al acidului arahidonic care poate creste inflamatia peretilor arteriali; pentru a beneficia de elementele nutritionale ale oului, precum vitaminele B12 si D, fara ca sanatatea sistemului vascular sa fie afectata, nutritionistii recomanda limitatea consumului la un ou zilnic daca te confrunti cu probleme la inima sau diabet.
- uleiul de masline: este recomandat in locul uleiului de floarea soarelui (procesat) sau a untului;
- nuci, alune, nuci braziliene: o dieta bogata in nuci si alune poate scadea nivelul colesterolului si al trigliceridelor si imbunatatii raportul dintre LDL, colesterolul rau, si HDL, colesterolul bun. Nucile si alunele sunt sarace in grasimi saturate si omega 6, insa bogate in polifenoli. Iar aceasta este combinatia castigatoarea pentru reducerea inflamatiei.
- seminte: au si fibre si proteine care controleaza apetitul. Dieta bogata in semintele de schinduf imbunatateste raportul dintre LDL si HDL, cercetatorii atribuiesc aceste efecte proprietatilor antioxidante ale semintelor de in si canepa
- usturoiul: dupa 4 saptamani de utilizare a usturoiului in dieta, poti reduce nivelul de colesterol cu pana la 12%; contribuie la prevenirea formarilor cheagurilor de sange si reduce tensiunea arteriala, poate duce la scaderea incidentei atacului cerebral si a bolilor de inima