Colantii- o problema de sanatate

Sunt la moda, sunt nelipsiti din garderoba oricarei tinere, sunt usor de utilizat in orice situatie- fie ea la sala ori pe strada-, transformam rapid o tinuta cu ajutorul colantilor. Insa, cati stiu cu adevarat ce presupune purtarea indelungata a acestora pentru sanatatea noastra?

Potrivit specialiștilor, colanții, pantalonii sport strâmți și echipamentul special de sport, pe corp, abundă de chimicale care duc la diverse afecțiuni inflamatorii. Iar cele câteva ore în care că îi purtăm la sală sunt suficiente pentru a provoca inflamații ale pielii, ale vulvelor sau chiar candidoză. Așadar, medicii recomandă  purtarea acestora exclusiv în contextul pentru care au fost creați, adică pentru antrenamente. Aceste recomandări vin pe fondul tendinței doamnelor și domnișoarelor de a purta astfel de artciole vestimentare și în afara slăii de sport. Mulți dintre cei care adoptă ținuta cu leggins nu merg la sală, dar vor doar să inducă ideea că sunt firi atletice sau poate consideră că arată ireproșabil, iar un atsfel de articol le scoate silueta în evidență. Unde mai pui că sunt și comozi și arătăm bine în ei. Însă acești colanți nu trebuie purtați mai mult de o oră, maximum două, pentru a evita riscul inflamațiilor.

colantiCare sunt riscurile la care ne expunem?

  • Candidoză: Doctorul Michael Eidelman, directorul medical al Centrului Chelsea Skin & Laser, și profesor de medicină la Facultatea de Medicină Mount Sinai avertizează asupra faptului că nu este indicat să purtăm haine care nu lasă pielea să respire și rețin transpirația pe piele. Aceasta duce la umezeală a pielii și, dacă nu ne putem schimba repede, ne putem irita, facem coșuri sau chiar infecții ale pielii.
  • De la frecare poate apărea, în primul rând, foliculita, o inflamare a foliculilor firelor de păr de sub piele, care blochează sau afectează creșterea naturală a părului pe piele. Când transpirăm în hainele supraelastice, umezelea, în cazul în care un avem unde să ne schimbă, provoacă infecții cu candidoză sau alte ciuperci. Mai pot apărea iritații pe partea inferioară a coapsei, pe fese sau în zona organelor genitale.
  • Piele iritată, care ustură. Nu numai colanţii, ci orice piesă vestimentară foarte strâmtă poate cauza aceste probleme! Atunci când asociezi frecarea pielii cu acţiunea de întindere a acesteia, în urma exerciţiilor de fitness, vei obţine o agresiune de toată „frumuseţea”. Nu te îndemnăm să îţi arunci cât vezi cu ochii perechea colorată de colanţi, dar înlocuieşte-o din când în când cu pantaloni mai largi şi nu uita de hidratare!
  • Eczeme. Ţi-au apărut pete roşii pe piele şi nu ştii ce ţi le-a cauzat? Iubiţii tăi colanţi de yoga sau cei fashionable pe care îl porţi pe stradă, confecționați din materiale care nu lasă pielea să respire, pot fi vinovați de aceste inflamaţii! Soluţia: „desparte-te” temporar de colanţii tăi, iar dacă problema nu dispare, consultă-ţi medicul de familie sau un specialist în dermatologie!
  • Prurit persistent. În loc să te bucuri de relaxarea de după o oră de yoga, fugi ruşinată din sală, ca să te poţi scărpina în voie? Da, colanţii, mai ales cei pe care îi foloseşti la antrenamente, îţi pot provoca mâncărimi supărătoare, tulburându-ţi liniştea şi agresând pielea. Soluţia: după fiecare sesiune de yoga, pilates sau aerobic, fă un duş şi schimbă-ţi colanţii, chiar dacă sportul a făcut minuni pentru tine şi arăţi fabulos în perechea ta de leggings preferată!
  • Deshidratare acută a pielii. Pielea ţi se descuamează frecvent? Când ajungi acasă şi îţi dezbraci colanţii, aceştia sunt acoperiţi de cojiţe albe, rămăşiţe ale pielii tale? De la senzaţiile neplăcute până la dermatitele atopice nu mai e decât un pas, iar lipsa hidratării şi „viaţa petrecută în colanţi” vor accelera nedorit acest proces.
    Vaginită bacteriană. Această afecţiune este des întâlnită, având drept principale cauze sexul neprotejat, cu parteneri multipli, dar şi o igienă necorespunzătoare a zonei intime. Cum ar putea fi colanţii răspunzători, te întrebi? Transpiraţia şi obiceiul de a purta de mai mult de două ori aceeaşi pereche de colanți determină o proliferare a bacteriilor şi te transformă într-o „gazdă potrivită” pentru această afecţiune.

Ce avem de făcut?

  • Există câteva lucruri care ne țin în siguranță și pe care trebuie să le aplicăm în momentul în care terminăm exercițiile
  • Șterge-ți zona inghinală cu un prospo curat imeidat după ce ai terminat exercițiile.
  • Lasă-ți pielea să respire, atât în zona genitală, cât și în celelalte regiuni ale corpului expuse transpirației.
  • Fă rapid un duș și poartă haine mai largi, din fibre naturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *