Azi, 31 mai, încep înscrierile la examenul de bacalaureat! Ce trebuie să știe cei interesați ca și date? Sesiunea iunie 2021:
- Luni, 31 mai – vineri, 4 iunie 2021 are loc înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
- Pe 4 iunie 2021 se încheie cursurile pentru clasele a XII-a/a XIII-a
- 28 iunie 2021 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 29 iunie 2021 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 30 iunie 2021 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 1 iulie 2021 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 5 iulie 2021 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00
- 6 – 9 iulie 2021 Rezolvarea contestațiilor
- 9 iulie 2021 Afișarea rezultatelor finale
Pentru anul școlar 2020-2021, probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale vor fi echivalate/recunoscute potrivit metodologiei in vigoare.
În perioada 14—25 iunie 2021, pentru sesiunea iunie—iulie, respectiv în perioada 23—31 august 2021, pentru sesiunea august—septembrie, potrivit metodologiei.
În aceste perioade, comisiile de bacalaureat din unitățile de învățământ liceal, cu atribuții în acest sens, vor calcula mediile candidaților și vor asigura echivalarea/recunoașterea nivelurilor de competență, la probele de profil din cadrul examenului național de Bacalaureat 2021. Decizia este prevăzută în metodologie, aprobată prin ordin de ministru.
Nivelul de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă se stabilește în urma echivalării cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la disciplina Limba și literatura română/Limba și literatura maternă. Astfel, prin recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste discipline, în clasele a IX-a – a XII-a, candidaților pot primi următoarele niveluri de competență lingvistică de comunicare orală în limba română/în limba maternă:
- utilizator mediu: medie cuprinsă între 5 și 6,99;
- utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 și 8,49;
- utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 și 10
- Nivelul de competență lingvistică într-o limbă de circulație internațională din cadrul probei C se stabilește prin echivalarea nivelului de competență lingvistică cu media aritmetică, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de candidat pe parcursul învățământului liceal, la limba modernă de circulație internațională aleasă pentru susținerea probei. Media aritmetică a mediilor anuale obținute de candidat se calculează pe baza mediilor anuale la limba modernă de circulație internațională din anii școlari în care candidatul a studiat această disciplină, pe parcursul învățământului liceal.
Nivelul unic de competență se identifică în raport cu nivelurile de la A1 la B2, prevăzute în Cadrul european comun de referință pentru limbi, și se acordă conform următoarei grile:
- calificativul A1: pentru media cuprinsă între 5 și 5,99;
- calificativul A2: pentru media cuprinsă între 6 și 6,99;
- calificativul B1: pentru media cuprinsă între 7 și 8,49;
- calificativul B2: pentru media cuprinsă între 8,5 și 10
Nivelul de competență digitală din cadrul probei D se stabilește calculând un punctaj de la 5 la 10 pe baza mediei aritmetice, fără rotunjire, a mediilor anuale obținute de acesta la disciplina Tehnologia informației și a comunicațiilor în clasele a IX-a, respectiv a X-a. Nivelul de competență digitală se acordă conform următoarei grile:
- utilizator începător: medie cuprinsă între 5 și 5,99;
- utilizator de nivel mediu: medie cuprinsă între 6 și 6,99;
- utilizator avansat: medie cuprinsă între 7 și 8,49;
- utilizator experimentat: medie cuprinsă între 8,50 și 10.
Candidații din promoţii anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puţin de două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului de bacalaureat achită suma de 367 lei;
Ce documente conține dosarul de înscriere:Dosarele de înscriere se depun fie în format fizic, fie electronic sau prin poștă la liceul absolvit.
- 2 Fotografii 3/4 pentru Diploma de bacalaureat
- Copie certificat de naștere
- Copie carte de identitate
- Foaie matricolă
- Adeverință recunoaștere probe (pentru absolvenții din promoțiile anterioare)
- Cerere-tip de înscriere
- Cereri pentru echivalarea/recunoașterea probelor de competențe
- Cerere către inspectorul școlar general pentru candidații din alte județe