Alimente ce pot fi consumate si dupa data expirarii

Ieri am cumparat un pachet de cafea la reducere. Veti zice..de ce la reducere? Pentru ca avea data de expirare saptamana aceasta si era pus la raftul cu produse aproape de expirare, deci reduse. Oare nu facem din tantar, armasar?! alimenteSunt atat de multe produsele care pot fi folosite si dupa epirare!! roblema insa vine din faptul ca oamenii nu cunosc aceste detalii. Va enumar doar cateva:

rosiile:  se pot manca si dupa doua saptamani de la data de expirare; cu cat sunt mai moi, cu atat sunt mai delicioase, evita-le  daca devin extrem de moi, fac mucegai sau au o aroma de alcool

  • peste: crud filetat, precum codul sau somonul, poate fi mancat timp de patru saptamani dupa ce este prins, daca este pastrat la frigider sub cinci grade Celsius; ca sa poata fi mancat, pestele alb ar trebui sa aiba pielea transparenta si lucioasa, sa nu miroase, iar carnea sa ramana ferma atunci cand este apasata. Daca pare inchisa la culoare, raman semne ale apasarii sau miroase a sapun, arunc-o. Daca pestele pare verde, evita-l.
  • inghetata: tinuta la congelator, inghetata are un ciclu scurt de viata din cauza continutului mare de grasimi. De aceea nu ingheata niciodata complet. Isi va pierde aroma in trei luni. Daca inghetata are un gust acru, de iaurt sau de crema de branza, arunc-o.
  • carnati sau produse de carmangerie procesate: orice fel de produse procesate sunt un mediu de producere a bacteriilor EColi sau listeria. Daca ti se pare ca mezelurile tale au o crusta ce se asemenea cu mucegaiul, arunca-le. Daca burgerul sau carnatii sunt lipiciosi sau au o tenta albastra, nu ii manca.
  • ouale:  se pot manca si la cinci saptamani dupa data expirarii, insa cel mai sigur le poti manca dupa trei saptamani. Pentru a testa, pune un ou intr-un pahar cu apa. Daca pluteste, arunca-l. Daca se scufunda, este inca bun.
  • iaurt:  poate fi consumat si dupa doua luni de la data expirarii. Atunci cand este procesat, este supus unui fenomen de fermentatie lactica, o metoda de prezervare care face ca laptele sa nu se strice. Atunca iaurtul daca vezi urme de mucegai.
  • mirodenii: daca au fost pasteurizate la abur, le mai poti consuma inca 6 luni.
  • carne de pui si de vita: se deterioreaza extrem de rapid; este cazul sa nu o consumati daca are miros de carne putreda sau lapte acru; nu rezista mai mult de 2 zile de la expirare.

In cazul in care semnele de mai sus va dau de gandit asupra datei de expirare a unui produs, nu mare mi-ar fi mirarea ca acela sa fie de fapt expirat iar data de expirare sa fi fost deja schimbata…doar vedem din plin aceste cazuri in media.

Care e durata de viaţă la raft a produselor?

-lapte, iaurt, smântână: o lună

-brânză telemea: 6 luni

-caşcaval 18 luni

-carne afumată 1-2 luni

Specialiştii americani spun că unele alimente mai pot fi consumate şi după perioada de expirare, cu condiţia ca acestea să fie păstrate la frigider.

-laptele- o săptămână,

-carnea de porc şi de vită- 3-4 zile,

-ouăle -între 3-5 săptămâni,

– untul între o lună dacă e ţinut la frigider şi 6-9 luni dacă e băgat la congelator.

– peştele şi carnea de pui, 1-2 zile după ce au expirat.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *