Cu totii am trecut prin emotiile momentului crucial, acela de a deveni un cuplu legal. ..( cum ar fi de dorit, pe viata 🙂 ), chiar daca in societatea moderna viata in doi nu mai presupune obligatoriu existenta actelor doveditoare. Si totusi, sentimentalismul primeaza. Va aduc aminte de documentele necesare incheierii acordului de parteneriat pe viata, adica casatoria civila.
- certificatele de nastere in original si copie (nelegalizata) ale viitorilor soti;
- certificate medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii si care trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana in cauza se poate casatori);
- actele de identitate (buletine sau paspoarte in cazul cetatinilor straini sau in cazul romanilor care au domiciliu in strainatate), prezentate in original si in copie, valabile la data depunerii actelor si la data incheierii casatoriei (ATENTIE!!! Trebuie ca cel putin unul dintre viitorii casatoriti sa aiba domiciliul sau resedinta in localitatea unde se oficiaza casatoria)
- o declaratie de casatorie, aceasta se face în baza declaratiei de casatorie data în scris în fata ofiterului de stare civila si care trebuie sa cuprinda dorinta de a se casatori faptul ca cei care vor sa se casatoreasca au luat cunostinta reciproca de starea sanatatii lor si de conditiile prevazute in Codul familiei ce nume de familie vor purta în timpul casatoriei.
Actele de casatorie trebuie depuse la cu minimum 10 zile inainte de oficializarea casatoriei.Casatoria se poate incheia la expirarea termenului de 10 zile in care se cuprinde atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie, cat si ziua in care se oficiaza casatoria. Dupa expirarea termenului de 10 zile, casatoria se poate incheia numai pana la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.