Schema vaccinurilor obligatorii

A avea un copil presupune responsabilitatea si capacitatea de a-l creste, imbinate cu iubirea si atentia necesare. Una dintre responsabilitatile unui parinte este aceea de a ne ingriji de sanatatea si buna crestere sanatoasa a copilului. Nu voi divaga discutia despre sistemul de imunitate si posibilitati de imbunatatire a acestuia. Vreau doar sa subliniez ceea ce multi parinti nu iau in seama, uita sau pur si simplu nu cunosc: schema de vaccinare obligatorie. Stiu, exista multe discutii cu privire la subiect, a vaccina sau nu un copil. (http://http://nuvaccinurilor.blogspot.ro/) Sa nu uitam insa faptul ca aceste vaccinuri, in ciuda exceptiilor, sunt elaborate tocmai pentru a intari imunitatea si capacitatea corpului de a lupta cu virusii, boli incurabile etc.

Iata cateva dintre bolile urmarite a fi combatute prin vaccinare:

Difteria: Difteria este o boala infectioasa severa, in care se poate forma o membrana in portiunea posterioara a nasului si gatului, impiedicand astfel respiratia. Se poate preveni prin vaccinarea DTP. Rujeola: Rujeola este o boala potential severa. Ea poate determina febra mare si complicatii de tipul infectiei la nivelul ochiului si al urechii medii, surditate, crup, pneumonie si mult mai rar, complicatii la nivelul creierului. Se poate preveni prin vaccinare VVR. Tusea convulsiva: Este o infectie bacteriana periculoasa, mai ales la sugari. Tusea are un aspect particular – copilul are crize de tuse latratoare care se termina printr-un horcait. Acest  horcait inspirator poate fi inlocuit printr-un stop al respiratiei. Complicatiile include convulsii, pneumonie, infectie otica, hernii si uneori complicatii cerebrale. Se poate preveni prin vaccinare DTP. Bolile copilului

Important:

 Tetanosul: Tetanosul este o infectie care poate duce la deces. Ea apare atunci cand o rana (chiar superficiala) este contaminata cu pamant continand spori de tetanos. Afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii). Este foarte important sa preveniti boala prin vaccinare si revaccinare periodica. Se poate preveni prin vaccinare DTP.

Poliomielita: Este o boala virala care afecteaza sistemul nervos central. Poate determina paralizii ale membrelor, si uneori paralizii extensive, cuprinzand muschii respiratori, meningita si chiar moartea.Protectia impotriva acestei boli este esentiala. Se poate preveni prin vaccinare anti-polio VPO.

Vaccinuri optionale

  • Vaccinul antirubeolic asigura protectie impotriva rubeoleo. Rubeola este o boala eruptive cunoscuta si sub numele de pojarul german de trei zile.
  • Vaccinul impotriva gastroenteritei acute cu RotavirusRotarix este un vaccin administrat oral, in doua doze, care ofera din timp protectie copiilor impotriva rotavirusului. OMS recomanda administrarea acestuia la copii cu varsta cuprinsa intre 6-32 de saptamani pentru prevenirea gastroenterocolitei produsa de rotavirus. Vaccinul este acum prezent si se realizeaza in peste 100 de tari din lume.
  • Vaccinul antivaricelos Vaccinul antivaricelos asigura protectie impotriva infectiei cu virusul varicelo-zosterian, care produce ca boala primara varicela, o boala eruptiva extrem de contagioasa. Vaccinul contine virus viu, atenuat si face parte din vaccinurile obligatorii in multe tari.
  • Vaccinul impotriva Hepatitei A Hepatita A este o boala transmisa in special in colectivitate sau apa contaminata. In 19% din cazuri, Hepatita A cazuri evolueaza letal.
  • Vaccinul antiurlian Vaccinul antiurlian asigura protectie impotriva oreionului/parotidei epidemice. Oreionul este o boala virala produsa de virusul urlian, caracterizata prin largirea dureroasa a parotidelor si a altor glande salivare.  In unele tari dezvoltate exista un vaccine combinat pentru rujeola, rubeola, oreion, si in unele tari face parte din lista vaccinurilor obligatorii.
  • Vaccinul Meningococic A+C, tulpina A fiind considerata a fi cel mai des implicata in cazurile de meningita meningococica in Romania.

“Părinţii refuză pentru că au înţeles greşit conceptul de consimţământ informat. Acest concept european nu înseamnă că vaccinul este periculos, ci că părinţii trebuie să ia la cunoştinţă amănunte legate de vaccinare. Vaccinurile care se folosesc azi sunt incomparabil mai lipsite de riscuri decât cele folosite acum 10, 20 de ani şi sunt strict necesare sănătăţii copilului. Din păcate, părinţii nu se informează de pe site-uri profesionale, ci de pe diverse forumuri sau site-uri care nu au nicio legătură cu medicina şi de multe ori avem această problemă a refuzului vaccinării. Părinţii îşi asumă îmbolnăvirea cu boli grave a copilului lor şi nu ştiu cum ar putea să se uite un părinte în ochii copilului dacă aşa ceva se întâmplă. Pe de altă parte, părintele îşi asumă şi neprimirea copilul în colectivitate, pentru că un copil nevaccinat reprezintă un pericol pentru copiii mai fragili. Un copil nevaccinat este un perciol pentru el însuşi şi pentru cei din jur”, a declarat Rodica Tănăsescu- Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Asadar, iata schema:
Varsta recomandata Vaccin Descrierea vaccinului
primele 24 de ore de viata Hep B Vaccinare impotriva hepatitei B
1-7 zile BCG (in maternitate) Vaccinare impotriva tuberculozei (vaccinarea se face in maternitate)
2 luni DTPa-VPi – Hib si HEP B DTPa = Vaccinare anti diftero – tetano – pertusis VPi = Vaccinare anti polio – injectabil Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) Hep B = Vaccinare antihepatica B,
4 luni DTPa – VPI – Hib DTPa = Vaccinare anti diftero – tetano – pertusis VPi = Vaccinare anti polio – injectabil Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B)
6 luni DTPa-VPi – Hib si HEP B DTPa = Vaccinare anti diftero – tetano – pertusis VPi = Vaccinare anti polio – injectabil Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) Hep B = Vaccinare antihepatica B,
12 luni DTPa-VPi – Hib si ROR DTPa = Vaccinare anti diftero – tetano – pertusis VPi = Vaccinare anti polio – injectabil Hib= Vaccinul Hib (vaccinul anti-haemophilus influenzae B) ROR = vaccin rujeolic, rubeolic, oreion
4 ani DTPa (rapel 2) Vaccinare antidifterica, antitetanica / antipertusis
7 ani (in clasa I) ROR (campanii scolare) Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica
9 ani (in clasa IIIa) VPI (oral trivalent) – campanii scolare Vaccinare antipoliomelitica – injectabil
14 ani (in clasa VIII) DT, Rubeolic (campanii scolare) Vaccinare antituberculoasa si antidifterica / antitetanica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *