Patrunjelul este o planta nelipsita din orice buctarie romaneasca. Ce stim despre el? Ca este o planta care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat).
Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din concursurile sportive dar si pentru decorarea mormintelor. Desi este inca incert cand si unde a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul mediu, in Europa.
Garantat insa, nu multi stiu puterile ascunse ale patrunjelului in privinta diferitelor boli cum ar fi problemele urinare sau bolile de rinichi şi este un diuretic puternic. Rădăcinile şi frunzele sale pot fi folosite că un remediu. Eu zic ca merita incercat 🙂
Mod de preparare:
Tocaţi 5 legături de pătrunjel şi adăugaţi-le într-un litru de apă clocotită. Lăsaţi-le pe foc timp de aproximativ 20 de minute, iar apoi strecuraţi lichidul sau îl puteţi bea cu pătrunjelul tocat în el.
Utilizare:
Gustul este un pic ciudat, dar puteţi să adăugaţi zahăr brun, miere sau sirop de arţar, dacă doriţi. Acesta poate fi consumat cald sau rece. Beţi acest suc ori de câte ori vreţi, dar este recomandat să nu-l beţi seară, înainte de culcare, deoarece veţi merge des la toaletă.
Beţi acest remediu dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 5 zile, apoi faceţi o pauză de 10 zile. Nu este recomandat pentru femeile gravide sau pentru mamele care alăptează.