Osteoporoza, tratata si naturist

osteoporozaOsteoporoza este boala macinarii oaselor, cauza a peste 80% dintre fracturile la varste inaintate. La femei, osteoporoza apare dupa menopauza, moment in care scade secretia de estrogen si progesteron. Fumatul, alcoolismul, sedentarismul, obezitatea sunt factori ce sporesc riscul de osteoporoza.

Oasele au nevoie de calciu, insa nu toata lumea stie ca acesta este de gasit doar in lactate. Ba chiar, nivel mai crescut se regaseste in cerealele integrale, semintele de susan, mac, nucile, soia, lintea, legumele cu frunze, tofu. De evitat ar fi bauturile carbogazoase, produsele bogate in fosfati precum branza topita, care cresc riscul demineralizarii osoase. Suplimentele de calciu pot fi recomandate cand alimentatia este saraca.

Pentru persoanele care inca nu sufera de osteoporoza, sunt indicate sporturile de impact si exercitiile cu purtare de greutate. Astfel, alergarea, baschetul, tenisul, voleiul, gimnastica aerobica, badmintonul, schiatul sunt foarte indicate. Mai puteti lua in considerare urcatul scarilor, urcatul pe munte, exercitiile cu greutati.
Eficienta exercitiilor este mai buna atunci cand sunt repetate cu regularitate (zilnic!), de durata scurta si suficient de intense pentru a produce tensiune la nivelul osului.
Pentru pacientii deja afectati de osteoporoza, exercitiile „de impact” sunt contraindicate datorita cresterii riscului de fractura si tasare. Totusi exercitiile supravegheate, usor rezistive, progresive, pot creste densitatea minerala chiar si la pacientii osteoporotici. Mersul pe jos timp de 45 de minute de trei ori pe saptamana sau 30 de minute zilnic este foarte indicat pentru mentinerea densitatii minerale a membrelor inferioare si bazinului. Desi nu sunt osteogenetice, inotul si ciclismul pot fi indicate pentru mentinerea in forma si dezvoltarea fortei musculare.

Iata un tratament ce poate fi preparat cu usurinta acasa: 15 oua de tara, 15-20 de lamai, un kg de miere, un kg de nuca macinata, 200 ml de tuica naturala sau de bitter suedez.

Mod de preparare
Coaja oualor se piseaza si se face praf. Se storc lamaile si se strecoara sucul, se amesteca cu coaja de ou, astfel incat sucul sa o acopere. Se inchide vasul si se lasa la loc racoros si la intuneric, pana cand praful se topeste.
Procesul va dura in jur de 15-18 zile. Din cand in cand se amesteca cu o lingura din lemn sau din plastic.
Dupa ce s-a dizolvat praful de oua, se strecoara compozitia, se adauga mierea, nuca si tuica. Se pune preparatul la frigider si se poate consuma a doua zi.
Doza recomandata este de doua linguri, de 3 ori pe zi, dupa mese. Cura de calciu natural se poate repeta dupa sase luni. Acest tratament naturist este eficace nu doar osteoporoza, ci si pentru decalcifiere, demineralizare in bolile reumatismale, spasmofilii cauzate de lipsa de calciu, rahitism sau fracturi osoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *