O Niagara romaneasca cunoscuta strainilor dar nu si noua

cascadaNu glumesc in privinta frumuseti neasemuite a cascadei vizitate in numar mare de turisti straini si necunoscuta de romani. Nici nu aveam habar de existenta ei, sincera sa fiu si…sunt olteanca.

CascadaBigar se afla in Caras- Severin, pe paralela 45 nord, la jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator. Prin ce e deosebita? Este de fapt un izvor subteran care curge peste o stanca acoperita de muschi.
cascada1Cascada face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

cascada2

La mică distanţă de izvor, apa bogată în calcar se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită de muşchi, formând o cascadă de tuf calcaros. In 2013 cascada a fost inclusa  de The World Georgaphy intr-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea.

cascada-bigarCascada Bigar

Din pacate, la Bigar nu poți servi nici măcar o cafea sau un pahar cu suc deoarece fiind parc national, legea interzice orice activitate economica sau constructie în zona. Cu toate acestea, primarul din Bozovici face demersuri pentru a schimba aceasta situație. Daca s-ar face o publicitate mai mare, locul ar fi mai cautat si automat mai bine cotat din toate punctele de vedere.

One thought on “O Niagara romaneasca cunoscuta strainilor dar nu si noua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *