Noul cod penal intre discutii si realitate

Mult discutatul cod penal cu extrem de multe scapari este in vigoare deja de la 1 februarie 2014. Care sunt prevederile acestuia? Poti avea acces aici: http://noulcodpenal.com/

noul-cod-penalSpicuiesc cateva prevederi:

  • art 238 din NOUL COD PENAL, insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
  • potrivit art. 246 din NCP, indepartarea, prin constrangere sau corupere, a unui participant de la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani
  • art. 247 din NOUL COD PENAL, creditorul care, atunci cand imprumuta bani sau bunuri, profita de starea de vadita vulnerabilitate a debitorului, este pedepsit cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
  • art. 239 din NCP, datornicul este pedepsit, daca instraineaza, ascunde, deterioreaza sau distruge, in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori invoca acte sau datorii fictive, cu scopul de a delapida creditori. In aceasta situatie, sanctiunea poate fi inchisoarea, intre 6 luni si 3 ani, sau amenda. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa este sanctionata si persoana care cumpara un bun sau un serviciu, desi stie ca nu va putea plati, iar in acest mod produce o paguba creditorului, care poate fi un magazin sau un restaurant.
  • art. 256 din NCP, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau cu amenda.
  • etc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *