A venit primavara, corpul nostru tanjeste dupa legume si fructe proaspete (fara compusi chimici daca se poate, ma refer la cele din import). Bunicii mele ii place nespus salata de leurda. A venit vremea ei de glorie! Cunoscuta sub numele latinesc Allium ursinum (usturoiul ursului), in cultul popular este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Leurda are un puternic miros de usturoi, dat fiind faptul ca provin din aceeasi familie. Tocmai datorita acestui miros specific, leurda poate fi recunoscuta de la distanta. Leurda poate fi confundata cu lacramioarele sau cu brandusele de toamna, acestea doua plante fiind otravitoare. Asadar, daca nu sunteti siguri ca puteti recunoaste planta, cel mai indicat este sa o cumparati din piete. Frunzele sale alungite sunt folosite adesea pentru salate, ciorbe, piureuri. Avand in vedere gustul intepator, nu ar trebui consumata in cantitati mari decat in amestec cu alte alimente (de exemplu, urzici).
- purificarea sangelui, fiind un detoxifiant puternic. Leurda actioneaza ca un vitaminizant si mineralizant pentru organism, fiind de mare ajutor pentru tratarea anemiilor si a asteniei de primavara.
- tratarea herpesului, eczemei si chiar al reumatismului.
- ajuta la scaderea colesterolului, avand si proprietati antiseptice, antitoxice, hipotensive si bactericide
- pt problemelor stomacale si intestinale
- ajuta chiar si la imbunatatirea memorie
- pentru dificultatile de respiratie si pentru secretiile pulmonare se recomanda consumul de vin de leurda, acesta facand adevarate minuni in astfel de cazuri.
Tromboflebita şi trombozele în general – dintre plantele medicinale din flora europeană, leuda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare. Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Când sezonul de culegere se sfârşeşte, se administrează tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
Reumatismul – se face o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni, timp în care se consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. În paralel, se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi. Sucul de leurdă are puternice efecte depurative, fiind eficient şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.
Înlăturarea efectelor nocive ale nicotinei şi fumatului – atât clorofila din frunzele proaspete de leurdă, cât şi anumite substanţe similare cu cele conţinute de usturoi, au efecte antitoxice puternice. Ele contracarează efectele dăunătoare ale nicotinei şi al gudronului din ţigări, fiind un mijloc de protecţie excelent, atât pentru fumătorii activi, cât şi pentru cei pasivi. De asemenea, se pare că în timpul curei cu leurdă, renunţarea la fumat este mai uşoară. Se consumă zilnic suc de leurdă, câte 2 pahare pe zi, dimineaţa şi seara, pe o perioadă de minim două săptămâni.