Legea terenurilor agricole incurca itele birocratice in vanzarea catre cumparatori straini

legea terenurilorMiercuri, 5. 03. 2014, presedintele Traian Basescu a promulgat Legea terenurilor agricole care faciliteaza cumpararea de terenuri agricole e teritoriul romanesc de catre straini in anumite conditii:

  • vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol
  • Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.
Se extinde dreptul de preemptiune si se da posibilitatea celor care sunt coproprietari si celor care sunt arendasi, dar si statului să intervină. Instrăinarea prin vanzare a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu respectarea condiţiilor de fond si de formă prevazute de Codul civil.
Statul român, reprezentat de primari, devine unic intermediar pe piaţa terenurilor agricole. Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *