Islanda- rezervor al unei surse nesperate de energie “supercritica”

apa supercriticaCercetatorii islandezi au descoperit in 2009 o sursa inepuizabila: apa aflata la o temperatura extrem de ridicata, undeva intre lichid si gaz. Rezervorul urias de apa, a fost numit de catre cercetatori “apa supercritica” potrivit incont.ro. Descoperirea face ca “supercritica” sa fie o sursa din care sa se poata extrage de zeci de ori mai multa energie decat din apa infierbantata clasic.

Pentru a scoate apa “supercritica” la suprafata, exploratorii trebuiau sa foreze in interiorul vulcanului, lucru extrem de periculos, care a dus la sistarea lucrarilor doar dupa 2,1 km. de sapaturi in adancul pamantului, din cei 4,5 km. propusi inainte sa ajunga la apa “supercritica”.

Atunci proiectul a fost catalogat ca fiind un esec, insa la inceputul acestui an, inginerii au facut un anunt surprinzator, pe un site de specialitate, care reda din nou optimismul. Dupa ce planul initial a esuat, oamenii de stiinta s-au hotarat sa se intoarca la locul in care au forat, pentru a vedea daca nu cumva groapa facuta s-a umplut cu apa. Ceea ce s-a si intamplat. Dupa doi ani de la sistarea lucrarilor, groapa colectase apa care avea o temperatura de 450 de grade (record mondial). Acest lucru a fost posibil datorita fracturarii rocilor si a patrunderii caldurii emanate de magma din adancul pamantului.

Cercetatorii au patentat o tehnologie prin care energia produsa de vulcani poate fi scoasa la suprafata. Daca aceasta metoda va fi folosita la scara mare, se estimeaza ca Islanda ar putea deveni, pana la urma, centrala energetica a intregii Europe.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *