Excursiile scolare- schimbari in elaborarea documentatiei necesare

turismCa profesor cu experienta, am organizat multe excursii cu elevii. Intotdeauna trebuie totul bine organizat in cele mai mici amanunte pentru a nu avea parte de neplaceri. Problema devine spinoasa si sunt din ce in ce mai putini cei care se inhama la o astfel de munca, ma refer la documentatia necesara oricarei deplasari care implica elevi. Indiferent ca e vorba de excursii in tara, strainatate sau doar mersul la olimpiada cu elevii, profesorii insotitori trebuie sa aiba acceptul scris al parintilor copiilor, sa fie un numar corespunzator de profesori insotitori pt nr de elevi implicati, sa aiba acceptul unitatii de invatamant sau dupa caz a inspectoratului scolar de care depinde etc.

“Orice tabără, excursie, expediție și alte activități de timp liber cu elevii și preșcolarii organizate cu aprobarea conducerii unității de învățământ se vor realiza în afara orarului școlar numai în condiții de legalitate și siguranță, directorii unităților de învățământ și conducătorul delegat al activității purtând întreaga răspundere.Este nevoie de acordul părintelui, declarația elevului, avizul medical pentru elevii participanți, avizul epidemiologic, declarația pe proprie răspundere a conducătorului delegat și a cadrelor didactice însoțitoare privind asigurarea securității elevilor pe toată perioada deplasării”, precizează IȘMB.

In cazul elevilor de nivel primar sau prescolar, se admite o singura zi de excursie tematica pe semestru, avand aprobarea inspectoratului de jurisdictie, a taberelor scolare. In aceeasi categorie intra si vizitele la muzee, vizionarile de filme si spectacole de teatru sau activitati in aer liber ce au nevoie de aprobarea directorului unitatii de invatamant.

Excursiile vor fi asigurate cu personal didactic astfel: la 10 elevi câte un învățător/profesor sau animator, la 5-7 elevi câte un învățător/profesor pentru excursiile în străinătate.

Taberele pentru preșcolari vor fi asigurate cu personal didactic astfel: la fiecare grupă de 15-20 de copii două educatoare și o supraveghetoare de noapte, la fiecare tabără câte un medic și un cadru sanitar mediu. Taberele pentru elevi vor fi asigurate astfel: la fiecare 10 elevi câte un învățător sau profesor, pentru cele până la 300 de elevi — un cadru sanitar mediu. La taberele izolate cu efectiv mai mic de 100 de elevi va fi asigurat un cadru sanitar mediu și un medic iar la cele cu 300-500 de elevi — un medic.

Asadar avem de facut o lista de documente:

    • acordul unitatii de invatamant/ al inspectoratului scolar dupa caz
    • acordul parintelui
    • avizul medical al fiecarui elev participant
    • avizul epidemiologic
    • declaratia pe propria raspundere a conducatorului auto

declaratia pe propre raspundere a cadrelor didactice insotitoare privind asigurarea securitatii elevilor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *