Evaluarea nationala 2014, clasa a IV-a-proba la limba romana

Luni, 23 iunie- proba scrisa la limba romana pentru elevii claselor a VIII-a in cadrul Evaluarii Nationale 2014.

subiecte-limba-romana-2014  subiectulsubiectul 2jpg

Subiectul I: Poezia „Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu cu cerintele de rigoare..

Subiectul II:  Comentarea unui articol de ziar – ” Ematia, o abilitate dobandita prin lectura”, de Corina Zorzor, material jurnalistic publicat în ziarul „Adevărul“.

Subiectele, per ansamblu, au fost un test de imaginaţie şi de cultură generală. Iar întrebările, considerate de Ministerul Educaţiei nu foarte dificile, i-au derutat chiar şi pe adulţi. La primul subiect elevii au trebuit să analizeze o poezie compusă de Ion Minulescu. La subiectul al doilea, elevii au trebuit să dea dovadă de cultură generală. Ei au analizat, din punct de vedere gramatical, un articol despre “empatie” apărut într-un cotidian naţional. Un subiect dificil, în condiţiile în care sunt mulţi adulţi care habar nu au ce înseamnă a “empatiza”. Dar cel mai dificil subiect a fost al treilea. Elevii au trebuit să povestească o întâlnire avută cu un scriitor contemporan, în cadrul unui eveniment organizat de şcoală. Şi cum aproape nicio unitate de învăţământ nu a întreprins o astfel de manifestare, adolescenţii au trebuit să-şi imagineze totul.

Pentru admiterea la liceu notele de la examenul naţional vor avea anul acesta o pondere de 75%, iar media claselor 5-8 de 25 de procente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *