Efectele vinului asupra sanatatii

vinVinul, consumat cu moderatie, este medicament. Asa spuneau batranii. Studiile din ultim vreme tind sa spuna ca acest lucru este adevarat. Va enumar cateva doar. Asadar, vinul rosu poate:

  • reduce riscul aparitiei Alzheimerului: potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Wake Forest, din California, SUA,pe un esantion de  3.000 de bărbaţi şi de femei cu vârsta de peste 75 de ani, cercetătorii au constatat că la persoanele care obişnuiau să bea unul sau două pahare cu vin pe zi, riscul apariţiei Alzheimer-ului a scăzut cu 37%. De subliniat ca la fiecare şase luni au fost supuşi unor investigaţii medicale. 
  • previne bolile cardiovasculare: Organizaţia Mondiala a Sănătăţii a ajuns la concluzia ca vinul are acţiune vasodilatatoare şi ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge, datorită conţinutului de resveratrol.Şi un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Ierusalim, Israel, a arătat că persoanele care beau zilnic un pahar cu vin roşu au nivelul de colesterol „rău”, mai mic cu 20% faţă de cele care nu consumă deloc vin.
  • cancerul: antioxidanţii pe care îi conţine vinul roşu oferă protecţie împotriva cancerului renal, a celui ovarian şi pulmonar. Cercetătorii britanici au descoperit că două pahare cu vin roşu pe săptămână scad cu 40% riscul de cancer renal. Conform unei echipe de cercetători americani din California, un pahar cu vin pe zi reduce cu 60% riscul de a face cancer pulmonar. În cazul cancerului ovarian, la femeile care obişnuiesc să bea nu mai mult de 150 ml de vin roşu pe zi, s-a constatat că riscul de a dezvolta afecţiunea scade cu 24%.
  • piatra la rinichi: un studiu al Universitatii Harvard, SUA, la care au participat peste 80.000 de femei, a arătat că o creştere a consumului de lichide reduce riscul de apariţie a pietrelor la rinichi. Băutura cu cele mai semnificative efecte în acest sens a fost vinul roşu. Astfel, din 17 băuturi testate, printre care ceai, cafea, sucuri de fructe, lapte şi apă, vinul a fost asociat cu cea mai mare reducere a riscului de apariţie a calculilor renali, de 59%. Este suficient un singur pahar pe zi, înainte de masă.

5 lucruri de stiut despre vin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *