Drumul de acces catre Sarmizegetusa Regia e in final utilizabil

Poate parea insignifiant, insa pentru un turist curios sau pur si simplu un roman mandru de istoria sa, e o veste buna. (chiar daca se face in campania electorala). Acum cativa ani, in calitate de turist si in egala masura, doritoare sa vad ceea ce stiam din cunostintele generale insusite la scoala, am poposit la Sarmizegetusa. Surpriza!!! Un drum de acces= drum forestier desfundat de ploi, cu alunecari de teren…am lasat masina la baza si am urcat pe jos. Ajungand, am avut o si mai mare surpriza: nu tu ghid turistic, nu tu un simplu ghiseu pentru a cumpara un suvenir. Asta era imaginea stearsa a ceva extrem de valoros dar nepus in valoare. Cum era posibil? Dupa ce vazusem multe obiective turistice europene ingrijite, puse in valoare, care sa te umple de bucuria de a spune “Am fost aici!”, la noi…Dumnezeu cu mila!

Azi am aflat, cu bucurie e drept, ca drumul de acces catre Sarmizegetusa Regia a fost refacut si redat folosintei…ba chiar e de gasit si o persoana pe post de ghid turistic….si nu doar un loc des utilizat de ioghini.

sarmizegetusaPentru cei ce nu-si amintesc mare lucru de la ora de istorie, va povestesc cate ceva. Sarmizegetusa se  presupune ca a fost ridicat in secolele III-II inainte de Hristos, unii arheologi insa  cred ca ar fi mai vechi cu cel putin 600 de ani. Poate ca unul dintre motive este asemanarea de neinchipuit dintre planurile Sanctuarului Mare Rotund si a celui de la Stonehenge. Pare ca acelasi arhitect le-a inchipuit pe amandoua, cu diferenta ca cel de la Orastie este mai mic. Apoi, “Soarele de andezit” poate fi usor asemanat cu celebrul calendar Maya.

Capitala Daciei a fost cucerita si distrusa de armata romana in anul 106 d.H. Ruinele sale au fost scoase la lumina pentru prima data in 1923 datorita sapaturilor efectuate sub conducerea prof. D. M. Teodorescu de la catedra de arheologie a Universitatii din Cluj-Napoca, fiind continuate apoi de acad. prof. C. Daicoviciu si de Hadrian Daicoviciu pana in 1944.
Orastie poate fi considerat un punct de plecare pentru cetatile Dacice: Sarmisegetuza Regia, Cetatea din Costesti (la 18 km de Orastie), Peretii din piatra ai cetatii Blidaru (la 4 km de Orastie).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *