Documente necesare eliberarii pasaportului electronic

Vrei sa iti refaci pasaportul sau pur si simplu nu aveai? Vrei sa iei si copilul in vacanta? Asigura-te ca ai actele necesare. E drept, procedura de eliberare s-a simplificat si durata de eliberare e mai mica.  Va recomand insa sa va faceti online o programare la Directia de pasapoarte de care depindeti, e mai simplu si nu riscati sa stati inutil la coada.

pasaport-electronicPasaportul simplu electronic se elibereaza, la cerere, cetatenilor romani care indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, cu modificarile si completarile ulterioare si nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a dreptului de a calatori in strainatate.

  • Buletin
  • Dovada ca ai achitat toate taxele pentru eliberarea pasaportului
  • Eventual, pasaportul expirat
  • Cerere de eliberare pasaport care se completeaza la ghiseu

In cazul pasaportului simplu electronic pentru persoanele minore, sunt necesare mai multe documente.

  1. certificatul de nastere al minorului, in original;
  2. document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei imputernicite, -aflate in termen de valabilitate, in original;
  3. dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, completate pe numele minorului, in original;
  4. pasaportul anterior al minorului, daca acesta exista
In cazul in care minorul este in grija unui singur parinte, pe langa documentele de mai sus, este necesara si o hotarare judecatoreasca plus o procura din partea celuilalt parinte.
Taxe eliberare pasaport
Totusi, eliberarea unui pasaport nu se face in mod gratuit, taxele obligatorii fiind urmatoarele:
258 de lei pentru pasaportul simplu electronic
236 de lei pentru pasaportul minorilor sub 12 ani
96 de lei pentru pasaportul simplu temporar

Dupa ce ai depus toate actele necesare pentru pasaport trebuie sa astepti 10 zile lucratoare pentru pasaportul simplu elecronic, pentru pasaportul simplu temporar doar 3 zile, iar in caz de urgenta, doar cateva ore.

Taxe eliminate pentru eliberare pasaport

Vestea buna este ca incepand cu luna februarie 2018, persoanele fizice care doresc sa isi scoata pasaportul au scapat de anumite taxe pentru eliberarea documentului. De exemplu, nu se mai platesc:  taxa pentru eliberarea pasaportului electronic, a unui pasaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, nici procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, eliberarea de adeverinte, precum si alte servicii prestate de autoritati.

Romanii scapa si de taxa pentru serviciul public, de 22 de lei si de tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar, in valoare de 100 de lei.

Ridicarea pasaportului

Pasaportul simplu electronic se ridica de la serviciul public comunitar sau, dupa caz, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul.

Pasaportul simplu electronic se ridica de titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana imputernicita de acesta/aceasta printr-o procura speciala autentificata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *