Din bucatarie..sanatate curata!

Din gama “ceea ce mananci te defineste“, va rezint cateva alimente aflate in buctaria ta cu efecte miraculoase. Sunt pline de vitamine, fortifica imunitatea si mai ales…sunt nemaipomenite in anumite boli.

sfecla rosieSfecla rosie: este plina de vitamine(A, B1, B2, B6, C), minerale (sodiul, calciu, sulf, cupru, fier, iod, otasiu), zahar natural si antioxidant. Are efecte miraculoase in tratarea diferitelor tipuri de cancer, prevenirea acestuia de asemenea. Sunt folosite atat radacina cat si frunzele. Unul dintre atuurile acestei plante este ca nu isi pierde proprietatile prin prelucrarea termica.  Sfecla rosie imbunatateste tranzitul intestinal, este benefica digestiei. Bogata in fibre insolubile, care nu sunt absorbite de catre intestine, sfecla rosie incetineste absorbtia de zaharuri si stimuleaza tranzitul intestinal. Pentru digestie, este bine sa consumi sfecla rosie gatita, ca sa eviti fermentarea. Frunze de sfecla rosie pentru o vedere buna In frunzele de sfecla rosie se gasesc carotenoide si luteine, substante antioxidante, prin asocierea carora este mentinuta o vedere buna.

piper

Piperul: calmeaza durerile, ajuta digestia, arde grasimile, curata organismul de toxine si stimuleaza libidoul.

Piper pentru digestie: cum digestia incepe in gura, iar salivarea are un rol important, in gura, anumite componente ale alimnetelor se separa, pentru a fi mai usor asimilate de organism si se formeaza bolul alimentar. Chavicin, o rasina picanta din piper are proprietatea de a mari productia de saliva. Acest lucru contrbuie la mai buna digestie.

  • Piperul pentru slabire Cand tii regim piperul va da o savoare deosebita supelor, salatelor, carnii si pestelui la gratar. Si efectul picant al piperului te va ajuta la slabire. Adaugat in mod constant in mancare, piperul va stimula papilele gustative.
  • Piper pentru bronsita, laringita si gripa:  faciliteaza eliminarea mucozitatilor si are o actiune dezinfectanta si antalgica locala. (bronsita, laringita sau gripa). Pentru durerile in gat infuzeaza in 250 ml de apa fierbinte 20 de boabe de pieper si 2 catei de usturoi. Indulceste cu miere si bea infuzia de trei ori pe zi.
  • Piperul stimuleaza libidoul: Piperul are o actiune afrodiziaca, gratie virtutilor sale tonifiante si vasodilatatoare. Atunci cand excitatia se intensifica, organele sexuale, atat ale barbatilor cat si ale femeilor se umfla. Acest fenoment se datoreaza maririi volumul vaselor de sange care le iriga. Pentru a stimula libidoul, manaca piperat. De asemenea, poti face o cura cu piper, migdale si lapte. Rontaie in fiecare zi 6 boabe de piper, 4 migdale si un pahar de lapte. Migdalele sunt considerate alimente afrodiziace deoarece contin arginina, un acid aminat care ar putea fi implicat in mecanismul erectiei. Laptele contine peptide, care stimuleaza productia de endorfina.
  • Piperul este diuretic:  ajuta la eliminarea toxinelor din organism, gratie proprietatilor sale diuretice. El provoaca dilatarea arterei renale, ducand la marirea cantitatii de urina. Aceasta propritate detoxifianta este amflificata de catre un alt process. Piperul mareste calibrul vaselor capilare de la suprafata pielii, facilitand transpiratia.
  • Piperul detoxifica organismul:Piperina stimuleaza productia de bila a ficatului. Prin bila, oragnismul se curate de toxine. Dupa ce aceasta este secretata, este stocata si eliminata prin intestine. Daca vrei sa faci o cura de detoxifiere a organismului, pune piper din plin in mancare.

Banana: poate fi considerat un fruct-minune, cea verde fiind eficienta in prevenirea, dar si in tratarea ulcerului, precum si in suprimarea pietrelor la rinichi. In timp ce banana verde este un bun antidiareic, fructul copt protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare. Mai mult, are numerosi antioxidanti, contribuind la incetinirea ritmul de imbatranire a celulelor. Indiferent ca stim sau nu benefiicile bananei, atunci cand consumam acest fruct, aruncam din obisnuinta coaja, fara sa avem habar de utilitatile multiple ale acesteia. Iata ce poate face o simpla coaja de banana:

  • coaja de bananaatenueaza mancarimile si iritatiile ;
  • albeste dintii ( freaca bucati dintr-o coaja de banana pe dinti, timp de doua minute pe zi, de fiecare data cand te speli pe dinti. Coaja de banana contine magneziu si potasiu care contribuie semnificativ la curatarea smaltului dentar.);
  • trateaza vanataile si alte rani;
  • trateaza acneea ( maseaza delicat zona cu probleme de acnee timp de zece minute cu o coaja de banana si apoi lasa substanta sa actioneze cat mai mult timp posibil pana sa te speli. Repeta aceasta activitate zilnic si vei scapa de acnee);
  • indeparteaza negii ( ia o bucata de coaja de banana, pune-o peste neg si fixeaz-o cu un plasture sau un pansament. Daca tii coaja de banana legata de neg in fiecare noapte, timp de o saptamana, vei scapa de aceasta problema inestetica datorita continutului ridicat de potasiu pe care-l are);
  • lustruieste pantofii ( freaca partea interioara a coajei de banana pe un pantof de piele si vei vedea instant cat de stralucitori vor deveni. Partea cea mai buna? Iti poti curata pantofii de piele indiferent de culoarea lor);
  • fragezeste carnea ( pune o coaja de banana intr-o tigaie incinsa si mai apoi pune carnea. Astfel, aceasta nu se va intari sau usca deloc)
  • curata plantele din casa (in loc sa stergi frunzele plantelor din casa cu o carpa, mai bine le stergi usor cu interiorul unei coji de banana)
  • lustruieste argintaria – spune “Adio!” scrumului de tigara si/sau pastei de dinti, coaja de banana este ideala pentru lustruirea obiectelor din argint, fara sa le fie atacata suprafata in niciun fel.
  • lustruieste pielea (freaca partea exterioara a cojii de banana pe geaca ta de piele sau chiar de mobila ta din piele si vei devea cum se curaja si se inmoaie materialul)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *