Descaltarea la intrare: intre traditie si sanatate

In popor, este interzisa intrarea intr-o casa, fie ea proprie sau a unor straini, incatlat. Se observa inca obiceiul la persoanele din mediul rural. Este obligatoriu ca gazda sa puna la dispozitie papuci de casa invitatilor pentru a avea un confort asigurat.Avem tendinta de a nu “gaza” cu mirosul emanat in momentul descaltarii, fapt ce ne determina sa ramanem incaltati in momentul unei vizite.

Spre exemplu, în cultura japoneză, care este cea mai proeminentă cu privire la acest subiect, purtarea pantofilor în interiorul casei este puternic dezaprobată. Mai mult decât atât, japonezii cred că dacă persoana rămâne încălţată este un semn că nu se simte ca acasă.

incaltaminteProblema trece in sfera stiintifica, dezbaterea fiind sustinuta de ideea moderna, aceea de a intra incaltat oriunde, cu microbii aferenti pe incaltaminte. Desi incaltamintea poate parea curata, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au constatat un adevăr şocant. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au constatat că există aproape 421.000 de bacterii diferite prezente pe suprafaţa tălpii a 96 % de pantofi. Chiar dacă pantofii par curaţi, ei sunt pur şi simplu murdari. Printre aceste bacterii sunt Klebsiella pneumonia (care provoacă infecţii ale tractului urinar), Serratia ficaria (care provoacă infecţii respiratorii), precum şi o mulţime bacterii E. coli.

papuci_de_casa Bacteriile E. coli pot provoca probleme digestive grave şi pot duce chiar la probleme grave ale rinichilor cu consecinţe letale posibile. Principala sursă de E. coli sau bacterii fecale vin de la toaletele publice. Din păcate, evitarea toaletele publice nu va fi o măsură care să vă asigure siguranţa, fiindcă materii fecale se găsesc peste tot: de la trotuare, la restaurante şi şosele. Cercetătorii au descoperit faptul că transferul de bacterii de pe pantofi pe podelele de acasă se face în raport de aproximativ 90-99 %. Acest lucru înseamnă că rămânând încălţat în casă poţi contamina spaţiul tău personal.

Pentru a reduce numărul bacteriilor de pe suprafaţa podelelor, dar şi a încălţămintei, ar fi bine să se spele cu detergent, în maşina de spălat, pantofii şi să se curăţare în mod regulat cu abur pardoseala din casă şi covoarele.
De asemenea, mirosul insuportabil, in unele cazuri, ce provine din incaltaminte, poate fi combatut cu produse la indemana: bicarbonat de sodiu si alcool (sanitar, vodca etc). De asemena se recomanda purtarea de sosete, in functie de tipul de incaltaminte insa, din fibre naturale si nu sintetic. In cazul unor micoze sau probleme dermatologice singura varianta de a combate problema este vizita la un specialist dermatolog.
Deci cea mai bună soluţie este să vă descălţaţi la uşă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *