Iti creste parul greu? Iti pierzi rabdarea asteptand sa-ti schimbi lookul? Sunt maiulte cauze care pot determina cresterea lenta a firului de par. Printre acestea se numara mostenirea genetica, varfurile degradate, dieta, alimentatia.
La fel ca multe alte aspecte mostenite genetic, de exemplu caracterul (sau lipsa de caracter), aspectul fizic, sanatatea, aptitudinile si chiar malformatiile ereditare, urechea muzicala, cresterea parului este si ea influentata de factorul genetic mostenit de la parinti.
Persoanele care isi tund rar varfurile, chiar daca sunt degradate, in ideea de a nu renunta la par, fac o mare greseala! Este recomandat ca la maxim 2 luni sa tunzi macar varfurile daca nu faci o schimbare radicala a parului. Varfurile deteriorate vor stagna cresterea parului si in plus devin si inestetice.
Pentru a avea o crestere normala si sanatoasa, firul de par are nevoie de Fe, Zn, acid folic, vitamina A si vitamina B12. Asta presupune adoptarea unui stil alimentar variat si cat mai bogat in vitamine. Vitamina A are un rol foarte important in producerea de sebum. Fara ea, parul este uscat, subtire si exista o mare predispozitie pentru matreata. Vitamina B are o foarte mare importanta in mentinerea unui par frumos si sanatos, ajuta organismul sa asimileze hemoglobina, care la randul ei ajuta scalpul in obtinerea oxigenului de care are nevoie parul pentru a creste sanatos. Sunt recomandate alimente precum: mango, portocale, cartofi, morcovi, banane, carne de vita, cereale, fasole, piept de pui, etc. Acidul folic se gaseste in: linte, papaya, mazare, sparanghel.
Un alt factor al cresterii lente a parului este varsta. Odata cu inaintarea in varsta ritmul cresterii parului scade, scalpul nu mai produce la fel de mult sebum care ofera hidratare si protectie pentru firele de par.