Combinatia de alcool si tutun= cancer bucal, laringian sau faringian!!

Va este extrem de cunoscuta combinatia simultana de alcool şi tutun dar stiti ca  reprezintă un ”cockteil” extrem de periculos, care multiplică riscul de apariţie a cancerului bucal, laringian sau faringian??

alcool si tutunAvertismentul vine de la cercetatoarea românca Loredana Rădoi, cercetător la Universitatea Paris Descartes. Într-un studiu publicat recent în revista BioMedcentral Cancer, împreună cu un colectiv de specialişti de la Institutul de cercetări în domeniul cancerului oral, aceasta a recomandat reducerea, dacă nu se poate oprirea totală, a consumului concomitent de alcool şi tutun. În situaţia în care se combină alcoolul cu tutunul, riscul de îmbolnăvire este de circa 75% la bărbaţi şi 45% la femei. Potrivit acesteia, în cazul femeilor, trebuie analizaţi şi alţi factori, precum hormonii, infecţiile cu papilonavirus sau alte elemente.

Aceia care consumă cantităţi mici de alcool sunt supuşi unui risc destul de redus de a face cancer bucal, iar pentru cei care beau sporadic riscul este de numai 0,3%. În cazul tutunului, riscul este, însă, de 13%.

Combinaţia dintre alcool şi tutun sporeşte considerabil riscurile de îmbolnăvire pentru că ‘‘alcoolul provoacă o vasodilatare la nivelul mucoaselor şi are un efect itritant local care facilitează pătrunderea substanţelor toxice generate de fumat”, afirmă Loredana Rădoi.  Surpinzător a fost faptul că, subiecţii obezi au fost mai protejaţi, fapt ce s-ar putea datora ”unei diluări în grăsime a substanţelor cancerigene, care sunt liposolubile”.

În Franţa, cancerul bucal provoacă 7% dintre decesele la bărbaţi ce au drept cauză tumorile. La femei rata este de 12% dintre decese.

Peste 625.000 de români beau zilnic alcool, cei mai mulţi dintre aceştia având între 40 şi 54 de ani, în timp ce unul din cinci români fumează în fiecare zi, potrivit datelor transmise la jumătatea lunii trecute de către Institutul Naţional de Statistică. Totodată, România se clasează pe locul 5 în Europa privind rata de incidenţă a cancerului oral, după Belgia. În ţara noastră sunt depistate cu 12,88% mai multe cazuri decât în anii precedenţi, iar mortalitatea este de 8,2% pe an.

http://sante.lefigaro.fr/actualite/2016/01/04/24460-tabac-alcool-cocktail-redoutable-pour-bouche

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *