Codul etic in educatie

cod etic educatie    dascal

Mediafax a propus spre dezbatere un Cod etic in educatie ce impune prevederi ale Codului despre comportamentul profesorilor fata de elevi. De ce nu se pune pe hartie si unul pentru elevi? Aveti idee ce comportament au acestia zi de zi la scoala? Pe site-ul http://www.mediafax.ro/dezbateri se pot vedea norme ale Codului si se pot vota pro/ contra masurile prevazute. Eu consider ca e binevenita ideea sindicalistilor din educatie: sa fie completat acest cod cu reguli si prevederi valabile de asemenea si pentru elevi si parinti. Sa nu uitam ca educatia nu se face doar la scoala!! Apoi, luati drept exemplu cazul invatamantului finlandez- e considerat cel mai bun din lume in acest moment. Oare de ce?

Enumar cateva dintre prevederi:

  • Profesorilor le este interzis să harţuiască sexual elevii sau să întreţină relaţii sexuale cu aceştia, chiar daca acestea sunt consimţite.
  • Profesorii nu au voie să desfăşoare niciun fel de acţuni comerciale în cadrul şcolilor, în lipsa unui contract aprobat de Consiliul de Administraţie a şcolii
  • Profesorul are datoria să informeze părinţii despre activităţile şi evoluţia şcoalară, dar şi comportamentul elevilor, fără a ascunde informaţii sau a fi subiectiv.
  • Profesorii nu trebuie să se implice în achiziţionarea de materiale didactice auxiliare, prin strângerea de bani.
  • Profesorii nu au voie să organizeze în cadrul scolii sau să implice elevii în activităţi cu tentă politică sau religioasă.
  • Profesorii nu au voie să ceară bani elevilor sau părinţilor pentru cheltuieli de protocol sau cadouri destinate altor cadre didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare)
  • Profesorul nu are dreptul să solicite bani, cadouri sau favoruri de orice fel pentru a favoriza vreun elev în cadrul evaluărilor la clasă sau a examenelor.
  • Profesorul are datoria să îi supravegheze pe elevi atât în şcoală, cât şi în afara şcolii, în cadrul activităţilor organizate de aceasta (excursii, baluri, serbări).
  • Profesorii au datoria să acţioneze pentru combaterea oricăror forme de abuz sexual, emoţional sau spiritual
  • Profesorii nu au voie să agreseze fizic sau să supună elevii unui tratament umilitor..

Ce parere aveti despre toate astea? Cunoasteti cazuri care sa se inscrie aici? Dar ei, elevii oare saracutii cate drepturi au…stiu ca au si responsabilitati si obligatii? Sa voi, parintii de azi sunteti mult prea ocupati in a pasa mingea mai departe decat sa aveti timpul necesar educarii copiilor vostrii? u uitati: scoala le asigura doar cateva ore/ zi de educatie, restul trebuie sa fie facut de voi- parintii!!

DÁSCĂL, dascăli, s. m. 1. (Înv.) Învățător (la țară); p. ext. profesor. ♦ (Rar) Om de știință; învățat, savant. 2. Fig. Inițiator sau propagator al unei doctrine; îndrumător într-un anumit domeniu. 3. Cântăreț de biserică, diac, psalt, cantor. – Din bg., scr. daskal, Cf. ngr. didáskalos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *