Coca- Cola, un secret nedezvaluit de peste 128 de ani

sticla cola

Coca Cola de azi este bautura nelipsita, in mod deosebit din consumul tinerilor. Stiti ceva din istoria bauturii? Va vin in ajutor cu cateva detalii. Inventatorul, farmacistul John Pemberton, fiind ranit in razboi si dependent de morfina pentru calmarea durerilor, a cautat alternative care sa nu contina opiu. S-a oprit la experimente cu planta Coca, renumita ca alcaloid psihoactiv ce este extras din frunze- mult cunoscuta cocaina. Apoi a incercat vinurile de coca, o bautura la moda acum  mai bine de 100 de ani in randul numelor marcante ale vremii: Regina Victoria, Papa Pius al X-lea, Jules Verne etc. Bautura sa era un amestec de frunze de coca si vin de Bordeaux, nuci de cola( ce contine cafeina si damiana-cu calitati afrodisiace). Initial comercializat ca panaceu, eficient imotriva neurasteniei, isteriei, impotentei si depresiei, datorita prohibitiei, a decis sa transforme reteta intr-una non-alcoolica. In 1886 a inceput sa comercializeze bautura sa, mult cunoscuta Coca- Cola.

Secretul retetei initiale a fost extrem de bine pazit timp de mai bine de un secol. Logica?Au pastrat secretul pentru cresterea vanzarilor si impiedicarea concurentei de a fabrica ceva similar la costuri extrem de mici pt ingredientele folosite comparativ cu costurile reale ale bauturii.

Exista teorii cu privire la reteta initiala care presupun ca aecasta contine: sirop de porumb, colorant de caramel, cafeina, acid fosforic, glucoza, vanilie, extract de coca, ulei de lamaie, de portocale, scortisoara, coriandru, nucsoara etc. Au dreptate? Esentialul este ca indiferent cate incercari au fost, produsul este cel mai bine vandut la nivel mondial si momentan…este imbatabil. Nu

 

 


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *