Calculatorul- un element nelipsit din viata noastra

Indiferent de varsta, suntem conectati la lumea virtuala, in era informatiei prin intermediul unui calculator/ laptop/ iPad etc. Nici nu mai conteaza de ce generatei este, cum se numeste etc, important e ce poate face, configuratia si implicit utilitatea acestuia. Suntem dependenti de acest tip de aparat atat la serviciu cat si in putinul timp liber ramas..

calculatorInsa cine stie cum a aparut calculatorul? Ce istorie lunga si anevoioasa a avut pana la a fi ceea ce este azi? In 1936, Konrad Zuse a creat primul calculator, numit Z1-unul dintre primele sisteme care se puteau programa. In 1942 s-a vazut o oportunitate de a face profit din acest aparat, primii fiind cei de la firma ABC  computers, deținută de John Atanasoff și Clifford Berry. În 1944, a fost construit și computerul Mark I de la Harvard. În următorii ani, inventatori din toate colțurile lumii au început să facă studii mai aprofundate în domeniul computerelor și au descoperit, astfel, noi căi de a le face mai bune. Pe o perioadă de 10 ani, au fost introduși tranzistorii, care au devenit una dintre componentele cele mai importante pentru funcționarea calculatoarelor, inclusiv a lui ENIAC 1. ENIAC 1 era un computer interesant, având nevoie de nu mai puțin de 20 de mii de tuburi vidate pentru a funcționa corect. Era, de asemenea, și o mașinărie de mărimi impresionante, de la începând, totodată, revoluția dezvoltării și construirii unor computere mai mici și mai rapide.

computerLumea calculatoarelor a fost schimbată definitiv o dată cu apariția companiei International Business Machines (IBM), în 1953. Aceasta s-a dovedit a fi un mare jucător în domeniul creării de sisteme și servere noi pentru uz public și privat. Printre primele contribuții pe care le-a avut IBM a fost construirea computerului IBM 701 EDPM.n 1954, s-a conceput și primul limbaj de programare de succes. Era un program care nu era scris în cod binar, acestea fiind considerate un tip de limbaje de programare inferioare. FORTRAN a fost scris pentru a da cât mai multor oameni posibilitatea de a programa computere mult mai ușor.

în 1954, s-a conceput și primul limbaj de programare de succes. Era un program care nu era scris în cod binar, acestea fiind considerate un tip de limbaje de programare inferioare. FORTRAN a fost scris pentru a da cât mai multor oameni posibilitatea de a programa computere mult mai ușor. Bank of America, în colaborare cu Institutul de Cercetare Stanford și General Electric, a creat, în 1955, primul calculator care putea fi utilizat într-o instituție bancară. MICR (Magnetic Ink Character Recognition), în combinație cu un alt computer, ERMA- a fost una dintre realizările cele mai importante ale industriei bancare.

În 1958 au fost create și circuitele integrate, și ele fiind o descoperire importantă în lumea computerelor. Fiind cunoscute și sub numele de chip(uri), acestea joacă un rol vital și în funcționarea calculatoarelor din ziua de astăzi. Pe fiecare placă de bază dintr-un computer există mai multe astfel de chip-uri care conțin informații despre aceasta și ceea ce face ea. Fără ele, un sistem de calcul nu ar putea fi utilizat.

Pentru mulți utilizatori de calculatoare din prezent, jocurile video sunt parte importantă din evoluția computerelor. Primul joc video a apărut în anul 1962 și a fost creat de Steve Russel și MIT, fiind numit Spacewar.

Mouse-ul a luat naștere în 1964, fiind creația lui Douglass Engelbart. Acest dispozitiv a căpătat numele pe care îl are (mouse = șoarece) de la „coada” (cablul) care iese din el și se conectează la calculator.

Internetul a  fost inventat în anul 1969 și prima versiune a lui se numea ARPA net. Ea a stat la baza dezvoltării internetului pe care îl cunoaștem cu toții astăzi. În 1970 a apărut și primul chip RAM dinamic de la Intel, care a dus la o explozie de inovații în știința calculatoarelor. Pe urmele lui a venit și microprocesorul, construit, de asemenea, tot de Intel.

Discheta (floppy disk) a venit pe lume în 1971, numele ei trăgându-se de la flexibilitatea unității de stocare. Apariția ei a permis, pentru prima dată, transferul de date între două calculatoare neconectate între ele. Prima placă de rețea a fost creată în 1973, ceea ce a făcut posibil transferul datelor între două computere conectate la internet. Următorii 3 ani au fost foarte importanți pentru calculatoare. În această perioadă, s-a început crearea sistemelor de calcul pentru consumatorii obișnuiți. Printre primele modele disponibile publicului larg au fost Scelbi, Mark-8 Altair, IBM 5100, Apple I și II, TRS-80 și Commodore Pet. Deși erau scumpe, aceste computere au început un nou trend în deținerea de sisteme de calcul personale.

În 1978 s-a pus în vânzare și programul VisiCalc Spreadsheet, care a devenit, ulterior, unul din cele mai de succes programe de calculator din istoria acestei industrii. WordStar, primul editor de text, a apărut în 1979, iar în 1981 a fost introdus pe piață computerul personal de la IBM, care era mai ieftin și, astfel, mai accesibil multor utilizatori.

Tot în 1981 a intrat în atenția publicului și Microsoft, cu al său sistem de operare MS-DOS. Acesta a revoluționat utilizarea calculatoarelor, făcând experiența folosirii unuia mult mai ușoară.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *