Buletine cu cip de la 1 aprilie

cipPasaportul a fost inlocuit de cartea de identitate, in foarte multe tari. Acum e randul cartii de identitate sa suporte o schimbare care sa contina elemente de securitate suplimentara: in afara datelor personale ale posesorului va mai avea  imaginea faciala si amprentele a doua degente, atat pe verso cat si pe fata. Dimensiunile cartii de identitate vor fi cele ale unui permis de conducere. Pentru eliberare este nevoie de vechiul act de identitate, o declaratie pe propria raspundere cu privire la domiciliu direct la Direcția Generală de Pașapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice.

“Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfață contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) și Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfață, cu contact și contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilități de procesare criptografică, memorie internă și au implementate intern măsuri de protecție avansată împotriva accesului neautorizat și a copierii/alterării informațiilor conținute (…) Asigurarea confidențialității datelor transmise/primite între CEI/CER și cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice și/sau a unei infrastructuri de chei publice”, se arată în nota de fundamentare.

CEI și CER se eliberează numai la solicitarea persoanei interesate, în varianta în care aceasta consideră că răspunde intereselor sale: cu sau fără amprente digitale”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *