Avantajele de a urma invatamantul profesional 2014

Admiterea la liceu fiind pe baza unor medii calculate in functie de notele obtinute la evaluarea nationala si mediile anilor de gimnaziu nu sunt suficient pentru a reusi trierea elevilor pentru a fi admisi in bune conditii. O spun in cunostinta de cauza! Cei cu note sub 5 care aveau posibilitatea candva de a invata o meserie si de a obtine un certificat profesional au din nou sansa dupa ce ani de-a randul mai marii au considerat ca “diplomatii” nostrii  nu mai pot munci. Asa au disparut bresle precum: reparatii incaltaminte, croitorie, patiserie, zugrav  etc.

invatamant_profesionalNoutatea anul acesta consta in:

 

  • Tinerii cu calificare profesională pot obține mai rapid un loc de muncă;
  • elevii învățământului profesional pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 de lei pe parcursul studiilor.
  • În cei 3 ani de studiu, tinerii vor face practică la companii și firme, unde vor învăța meseria aleasă de la cei mai buni în branșă: în anul II, vor face 60% pregătire practică și 40% pregătire teoretică, iar în anul III, 70% pregătire practică și 30% pregătire teoretică.
  • La absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională cu care se poate angaja atât în România, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene, o adevărată oportunitate pentru un tânăr.

După finalizarea cursurilor, elevii își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide și să lucreze în același timp. Cei care doresc să-și continue studiile se pot înscrie la liceu, din clasa a XI-a, în baza certificatului de absolvire a învățământului obligatoriu.

Elevii claselor a VIII-a se pot înscrie la unitățile care au în ofertă învăţământ profesional pe 26 și 27 mai. Locurile disponibile în învățământul profesional sunt limitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *