E posibil sa nu ai aspirina in casa? Mi-e greu sa scred ca nu o utilizezei. Stii insa si in ce remedii este posibila interventia aspirinei? A fost descoperita de chimistul Felix Hoffman la finalul secolului XIX si in scurt timp s-a dovedit a fi cel mai de succes medicament. Administrata in dozele recomandate, aspirina poate fi utilizata fara efecte adverse importante, in ameliorarea unei arii largi de afectiuni, de la febra pana la inflamatii si boli cardiovasculare.
Iata enumerate cateva dintre intrebuintarile banalei dar nlipsitei aspirine:
- febra
- inflamatii
- artrita reumatoida
- osteoartrita;
- migrene;
- dureri musculare cronice;
- administrata zilnic, reduce cu 25% riscul unui infarct miocardic si de asemenea poate incetini instalarea dementei sau Alzheimerului
- acnee: se piseaza doua tablete de aspirina si se amesteca cu un pic de apa pana cand se face o pasta care se aplica pe zonele cu probleme. Se lasa la actionat cinci minute si se clateste cu apa calda.
- mahmureala: ia doua pastile de apsirina inainte sa dormi si uita de durerea de cap de a doua zi.
- exfolierea tenului:pisam cateva tablete de aspirina pe care sa le amestecam cu un pic de apa si sa ne spalam pe fata pentru o exfoliere usoara.
Ca de fiecare data, exista si contraindicatii:
- Aspirina poate cauza probleme la nivelul stomacului, astm, urticarie, afectiuni renale, probleme de coagulare;
- Daca doza recomandata nu da rezultate, cresterea acesteia nu are nici un efect;
- Medicamentul nu trebuie administrat copiilor si adolescentilor pentru varicela sau simptome gripale fara a se consulta medicul cu privire la sindromul Reye, afectiune rara asociata cu consumul de aspirina!
- In cazul pacientilor cu diabet, administrarea unei doze mari sau moderate poate altera rezultatele testului de glucoza.
- aspirina administrata pe perioada sarcinii poate afecta inima fatului sau poate reduce greutatea la nastere. Astfel, nu se recomanda administrarea in cazul femeilor insarcinate decat dupa consultarea medicului.
- este importanta evitarea aspirinei in ultimele 3 luni de sarcina, pentru a evita potentiale complicatii in timpul nasterii.
- Pe perioada alaptarii, este indicata evitarea administrarii de aspirina fara acordul medicului; aspirina poate ajunge in lapte si poate afecta sanatatea bebelusului.