Veti spune ca e o gluma, dar nu una proasta! Musculatura se dezvolta prin activitate fizica, de ce nu ar avea si creerul parte de o dezvoltare prin acelasi sistem? Exercitiile de aerobic cer mult oxigen, hranind cerebelul si corpul calos. Cu plusul de oxigen, vine un surplus de sange care sporeste capacitatea de a intelege si de a retine informatii noi, aica imbunatateste functiile creerului.
Cercetatori precum Dr. William T. Greenough si Dr. Carl Cattman, Roberta Rikli- au facut studii privind activitatea creerului in timpul exercitiilor fizice.
- Dr. William T. Greenough a urmărit îndeaproape ce pot face pentru creier exerciţiile fizice, precum şi mediul. Într-un experiment, a împărţit cobaii în patru grupe şi a fixat patru niveluri de exerciţiu. Cobaii supuşi la exerciţiile cele mai grele aveau de parcurs construcţii elaborate de frânghii şi punţi. Când li s-a examinat, ulterior, creierul, s-a observat că aveau în jurul neuronilor mai multe capilare decât grupurile de control – cu alte cuvinte, creierul lor primea mai mult sânge şi combustibil. Studiile pe cobai au fost efectuate şi la Institutul pentru Creier, Îmbătrânire şi Demenţă de la Universitatea Statului California din Irvine.
- Dr. Carl Cattman a descoperit că atât cobaii care făceau mişcare moderată pe rotiţe, în cuştile lor, cât şi cei care alergau aproape toată noaptea aveau o cantitate mai mare de substanţe nutritive în cerier. De asemenea, ei prezentau niveluri mai înalte ale factorilor de creştere (neutrofine).
Deşi creierul uman e ceva mai greu de studiat, cercetătorii au găsit dovezi că exerciţiul fizic îmbunătăţeşte funcţionarea mentală la oameni.
- Roberta Rikli, de la Clinica Lifespan Wellness a Universităţii Statului California din Fullerton, a condus un program de exerciţii pentru 31 de femei cu vârste cuprinse între 57-85 de ani, cu scopul de a vedea dacă îşi puteau recăpăta timpul de reacţie mentală pierdut odată cu îmbătrânirea. De trei ori pe săptămână, femeile dintr-un grup făceau gimnastică aerobică sau mergeau pe jos. După trei ani, cercetătoarea a măsurat timpul de reacţie şi a descoperit că în al doilea grup, care nu făcea exerciţii de niciun fel, reacţiile mentale nu numai că nu se îmbunătăţiseră, ci se diminuaseră. Grupul activ, care făcea exerciţii aerobice, a demonstrat o îmbunătăţire clară.
Exemple de exercitii fizice ce pot imbunatati activitatea cerebrala:
- statul in maini
- tenisul
- baschetul, baseball-ul sau dansul sportiv
- stretching
- saritul corzii
- meditatia